De câte ore de somn au nevoie copiii, în funcţie de vârstă: recomandarea specialiştilor, până la 18 ani
0Îndemnul „Dormi să te faci mare!”, plecând de la ideea conform căreia copiii au nevoie de somn pentru o bună dezvoltare, nu este în totalitate corect. Părinţii tind să-i lase pe copii să doarmă mai mult decât este sănătos. Iată câte ore de somn recomandă specialiştii, în funcţie de vârstă.
Copiii nu au încă de la naştere ceasul biologic reglat. Ritmul lor nu ţine de lumina naturală sau ciclurile zilnice dintre zi şi noapte. Dacă somnul insuficient îi poate predispune la obezitate, diabet, sau accidente vasculare, în adolescenţă copiii pot ajunge chiar la depresie şi încercări de sinucidere pe fondul lipsei de somn. De asemenea, tendinţa de a dormi prea mult poate ascunde anumite tulburări de somn.
Fiecare copil este diferit, dar în funcţie de vârstă, cei mici au nevoie de un anumit număr de ore de somn. Conform cotidianul „The Huffington Post”, Institutul American de Pediatrie a emis o serie de recomandări cu privire la acest subiect.
Conform specialiştilor americani, copiii între 4 şi 12 luni au nevoie de 14 – 16 ore de somn pe zi, cei între 1 şi 2 ani - între 11 şi 14 ore, iar copiii între 3 şi 5 ani trebuie să doarmă cel mult 13 ore şi cel puţin 10 ore.
Pe de altă parte, deşi adolescenţii încep să scadă cantitatea de somn necesară, au în continuare nevoie de un anumit interval de odihnă. Cei între 6 şi 12 ani ar trebui să se odihnească între 9 şi 12 ore, iar celor de până la 18 ani, Institutul American de Pediatrie le recomandă să doarmă 8 ore şi să nu depăşească maximum de 10 ore de somn.
FOTO huffingtonpost.com
Nu trebuie să uităm că somnul nu se măsoară doar cantitativ si că trebuie luată în calcul şi noţiunea de calitate. Dormitul excesiv nu este o alegere bună pentru organism, aşa cum nici lipsa orelor de somn recomandate nu poate fi o soluţie. Oamenii de ştiinţă sfătuiesc părinţii să nu lase lucrurile în voia sorţii şi să nu renunţe la implementarea unor obiceiuri corecte legate de somnul copiilor.