Cameră separată pentru bebeluş? Pericole posibile ale dormitului împreună cu părinţii şi regulile care previn problemele
0Cameră separată pentru bebeluş? Cât este de sigur ca părinţii să împartă patul cu copilul atunci când acesta nu a împlinit încă vârsta de un an? Această problemă a împărţit părinţii în două tabere, însă unele argumente sunt susţinute şi de studii.
Cameră separată pentru bebeluş? Pericole posibile ale dormitului cu părinţii
Conform unor statistici întocmite de Departamentul Britanic de Sănătate Publică, părinţii ar trebui să evite să doarmă în acelaşi pat cu bebeluşii, cel puţin în primele şase luni de viaţă. Sindromul Morţii Subite la sugari nu este legat numai de anumite probleme de sănătate pe care nou-născutul le poate dezvolta la scurt timp după naştere, ceea ce poate duce la decesul brusc al acestuia, fără o cauză evidentă.
Cercetarea realizată de specialiştii britanici, pe baza examinării a peste 1.500 de cazuri de deces infantil, urmare a Sindromului Morţii Subite, coroborată cu datele a cinci studii realizate în ultimii ani pe aceeaşi temă, a dus la obţinerea unor concluzii îngrijorătoare.
Potrivit datelor avansate de acest studiu, 88% din bebeluşii care au murit în timp ce dormeau în acelaşi pat cu părinţii, ar fi putut avea altă soartă dacă nu s-ar fi optat pentru acest obicei al dormitului în proximitate.
Dormitul bebeluşului alături de adulţi poate fi periculos, avertizează Alison Edwards, conferenţiar la Universitatea din Birmingham, în Londra: „Am întâlnit copii striviţi sau strangulaţi în aşternuturi. De asemenea, aceştia pot muri urmare a supraîncălzirii, atunci când dorm între părinţi.“
Cameră separată pentru bebeluş? Pro şi contra dormitului împreună cu copilul
Se pare că nu mai puţin de 50% din mamele din Marea Britanie împart patul cu bebeluşii lor, pe parcursul primului an de la naştere, în ciuda recomandărilor venite din partea Departamentului de Sănătate Publică, conform cărora ar trebui evitat cosleeping-ul (nr. dormitul în acelaşi pat cu cel mic) măcar până când copilul împlineşte şase luni.
Cele mai multe dintre mame preferă să doarmă alături de copii din diverse motive. Alăptatul este principalul motiv, femeile nefiind nevoite să se trezească în toiul nopţii pentru a se duce de mai multe ori în camera copilului. Eventualele probleme de sănătate ale copilului pot determina, de asemenea, părinţii să-l aducă în pat cu ei pentru a-l ţine sub supraveghere, dar şi moda cosleeping-ului în sine, care se presupune că întăreşte legăturile emoţionale dintre mamă şi copil.
Specialistul în parenting Sarah Ockwell-Smith, insisită că dormitul în proximitate nu este riscant dacă se procedează cu grijă: „În Japonia este un mod de viaţă pentru părinţi, iar acolo se înregistrează cele mai puţine cazuri de deces din cauza Sindromului Morţii Subite. De asemenea, mamele care dorm alături de copii formează, instinctiv, un fel de scut în jurul copilului atunci când dorm.“
Cameră separată pentru bebeluş? O soluţie, pătuţul special pentru dormitul în proximitate
Totuşi, Sarah Ockwell-Smith spune că există anumite precauţii de care trebuie să se ţină cont. Astfel, copiii ar trebui să doarmă pe partea mamei şi nu între părinţi, ţinând cont de faptul că, atunci când dorm, bărbaţii nu sunt la fel de sensibili la mişcările pe care le fac cei mici. Copilul nu ar trebui să fie băgat sub aceeaşi pătură cu părinţii, eventual ar trebui folosit un pătuţ special pentru cosleeping, care se ataşează patului din dormitor.
Rachel Waddilove, autoarea unei cărţi intitulată „Soluţii pentru un somn mai bun/ Sleep Solutions“, este de părere că dormitul în comun cu copilul afectează relaţia cu partenerul. „Probabil că soţul va fi încântat să doarmă astfel în primele zile, dar în cele din urmă se va simţi dat la o parte. Nu va mai exista timpul şi spaţiul pentru a vă comporta ca un cuplu“, explică aceasta.