VIDEO Sergiu Nedelea: „În fiecare pahar cu vin stă povestea locului din care provine”
0Mereu elegant şi bine pregătit Sergiu Nedelea şi-a făcut timp să ne întâlnim, să vorbim despre vin şi despre meseria de somelier.
Sabrarea este o tehnică neconvenţională de desfacere a vinurilor spumante. Povestea ei nu este chiar una medievală, ci începe în epoca modernă. Sunt mai multe variante, dar toate plasează originile acestei tehnici în perioada războaielor napoleoniene. Cred că cea mai aproape de realitatea istorică este cea care spune că doamna Cliquot, rămasă văduvă după ce soţul său a căzut în luptă, fiind ofiţer în cavaleria uşoară (husarii) a lui Napoleon, a preluat afacerea familiei, respectiv producerea de Champagne. De altfel, numele său a rămas un celebru brand: Veuve Cliquot. Ei bine, proaspăta văduvă îşi făcuse un obicei din a organiza periodic baluri la domeniul său, unde, în memoria soţului, invita ofiţerii din regimentul de husari din care făsuse parte acesta. La plecare, fiecare invitat - Citeşte restul poveştii în Click! Poftă bună!
Urmăreşte-l pe Cavalerul Vinului Sergiu Nedelea executând sabrarea unei sticle de şampanie: