Cât de repede îşi pierd calităţile nutritive unele dintre cele mai consumate alimente
0Unele din cele mai întâlnite alimente din cămară, care au un termen de valabilitate mare, cum sunt conservele de pastă de tomate sau cartofii, îşi pierd savoarea şi calităţile nutritive mai repede decât ne-am fi imaginat.
Chiar dacă trăim cu ideea că anumite alimente se păstrează foarte bine în timp, multe din produsele pe care le lăsăm luni de zile în cămară îşi pierd destul de repede o cantitate însemnată din nutrienţii de care ar trebui să beneficiem.
Ceaiul verde
Conţinutul de antioxidanţi din ceaiul verde scade, în medie, cu 32% după şase luni de la depozitare, conform unui studiu publicat de Journal of Food Science. Astfel, chiar dacă ceaiul verde este recomandat pentru proprietăţile sale extraordinare inclusiv în prevenirea anumitor tipuri de cancer, frunzele uscate sunt foarte sensibile în prezenţa oxigenului şi luminii. Bineînţeles, pe lângă antioxidanţi îşi pierde mult şi din aromă.
Pentru a reduce „pierderile“, specialiştii recomandă să cumpărăm ceai verde la cutie, nu împachetat în pungi din plastic sau hârtie. În acelaşi timp, ceaiul verde trebuie păstrat într-un loc răcoros, în recipiente închise la culoare. Ceaiul verde, de exemplu, este mai sensibil la căldură decât ceaiul negru, aşa că nu ar fi deplasat ca recipientul sigilat să fie păstrat în frigider pentru ca frunzele să-şi păstreze calităţile cât mai mult timp.
Conservele de roşii
Conservele de suc sau pastă de roşii îşi pierd 50% din cantitatea de licopen (principalul antioxidant din roşii- n.r.) în decurs de trei luni, chiar dacă sunt păstrate în frigider, fără să fie deschise. Recomandat este să ne facem conserve de roşii în casă, însă folosind roşii întregi sau bucăţi, pentru că astfel îşi păstrează mai bine calităţile. La fel, ar trebui să cumpărăm sticle de ketchup mai mici în cazul în care obişnuim să achiziţionăm recipiente mari care rămân luni de zile în frigider.
Cartofii
Conţinutul de vitamina C din cartofi se reduce cu aproximativ 40% după 8 luni în care au fost depozitaţi în condiţii optime, într-un loc întunecos, uscat şi răcoros. Chiar dacă o familie nu păstrează atât de mult cartofii, producătorii îi depozitează şi câte cinci sau şase luni înainte de a-i vinde, în funcţie de sezon. Căutaţi cartofi de dimensiune mai mică atunci când vreţi să cumpăraţi o cantitate mai mare, de preferat cartofi noi, care au un conţinut mai ridicat de vitamina C, şi încercaţi să-i consumaţi în cel mult o lună. Cartofii ar trebui păstraţi în saci de hârtie pentru că acest ambalaj îi fereşte de excesul de lumină şi de oxigen, dar le permite să „respire“ în acelaşi timp.
Uleiul de măsline
Deliciosul ulei de măsline, atât de lăudat pentru beneficiile aduse sănătăţii, ajunge să piardă 40% din antioxidanţi după şase luni de păstrare. Important este ca uleiul să fie ţinut în sticle închise la culoare, bine etanşate şi aşezate departe de căldura emanată de aragaz.
Condimentele
Conţinutul de capsaicină (substanţă naturală din ardeiul iute-n.r.) din praful de chili se reduce treptat pe parcursul a 9 luni de păstrare. În general, condimentele care au la început o culoare aprinsă, intensă, şi-au pierdut mare parte din aromă şi din valoarea nutritivă atunci când capătă, în timp, o nuanţă ternă. De aceea, condimentele trebuie păstrate în recipiente din sticlă, nu în pungi din plastic sau din hârtie, ferite de căldură, umiditate şi lumină. Şi mai bine este să le cumpărăm în cantităţi mai mici şi să le măcinăm acasă (indiferent dacă este vorba despre ardei iute uscat, piper etc), atunci când avem nevoie.