Cum opera cuibul de spioni ruşi, deconspiraţi de FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţii FBI au descris modul de operare al spionilor ruşi prinşi la New York
Agenţii FBI au descris modul de operare al spionilor ruşi prinşi la New York

Încă un scandal de spionaj tensionează relaţiile ruso-americane. Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI) a deconspirat o reţea de spioni ruşi din care ar face parte şi angajatul unei bănci. Spioni ruşi foloseau bilete, pălării sau ziare pentru a-şi disimula activităţile la New York, susţine FBI.

Evgheni Buriakov, în vârstă de 39 de ani, a fost reţinut de agenţii FBI fiind acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. El lucra pentru o filială a unei bănci ruse din Manhattan şi locuia la New York împreună cu soţia şi doi copii ai săi. 

Potrivit anchetatorilor americani, Buriakov ar fi avut doi complici. Bărbatul cu care Buriakov se întâlnea frecvent pentru a-i da diverse lucruri era Igor Sporîşev, în vârstă de 40 de ani, care lucra ca reprezentant comercial pentru Guvernul rus la New York.

Victor Podobnîi, în vârstă de 27 de ani, ataşat la Ambasada rusă la ONU, este suspectat că făcea parte din această conspiraţie.  Toţi cei trei bărbaţi au fost acuzaţi că lucrează pentru Agenţia rusă de informaţii externe SVR. Sporîşev  şi  Victor Podobnîi nu au putut fi reţinuţi pentru că beneficiază de imunitate diplomatică. Presa americană scrie că ei s-au întors în Rusia. 

Modul de operare 

Cei trei ar fi trebuit să obţină informaţii legate de sancţiunile ce vizează băncile ruseşti şi de planuri energetice alternative ale SUA. Pentru a comunica între  ei foloseau diverse metode de criptare, iar celula de spioni ar fi încercat să racoleze şi alţi membri la New York, scrie „Washington Post“.  Printre ţintele lor se aflau şi angajaţi ai unor „companii majore“ şi „femei tinere cu legături la o universitate importantă din New York“, potrivit autorităţilor americane.

 Cei trei bărbaţi se întâlneau şi făceau schimb de bilete, fără să participle, la evenimente sportive sau concerte , dar şi de alte obiecte din viaţa de zi cu zi -umbrele, pălării sau cărţi. FBI a monitorizat activităţile acestui „cuib de spioni ruşi“ timp de doi ani, iar apoi a decis să plaseze un agent sub acoperire. 

Ultima reuşită de acest fel a agenţiei americane datează din 2010, când o reţea de 11 spioni ruşi a fost deconspirată după 20 de ani de activitate în SUA. 
 

De altfel, FBI a început să-i investigheze pe Buriakov, Sporîşev şi Podobnîi „la câteva luni“ după ce suspecţii din cazul din 2010 au pledat vinovat. O sursă care lucra sub acoperire pentru Birou s-a întâlnit cu Buriakov în vara lui 2014, dându-se drept reprezentantul unei persoane bogate care voia să investească în afaceri cu cazinouri din Rusia. 

În timpul întâlnirii, Buriakov „şi-a demonstrat dorinţa puternică de a obţine informaţii despre subiecte aflate mult în afara obiectului său de activitate, ca angajat al unei bănci“, potrivit autorităţilor.

El a acceptat totodată documente despre care „sursa“ a afirmat că provin de la o agenţie guvernamentală americană şi care ar fi conţinut „informaţii potenţial folositoare Rusiei, inclusiv informaţii despre sancţiunile Statelor Unite contra Rusiei“, susţine FBI. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite