Joe Biden: Statele Unite vor fi alături de aliaţii lor europeni împotriva Rusiei. NATO avertizează Moscova şi Minsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg ;i pre;edintele SUA, Joe Biden
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg ;i pre;edintele SUA, Joe Biden

Statele Unite vor fi alături de aliaţii lor europeni împotriva Rusiei, a promis preşedintele american Joe Biden înaintea primei întâlniri faţă în faţă cu omologul său rus Vladimir Putin de la câştigarea alegerilor de anul trecut. Biden va merge în Europa miercuri, având pe agendă şi o întâlnire cu Putin la Geneva, la 16 iunie. La rândul său, şeful NATO a avertizat Moscova şi Minsk să nu-i ameninţe aliaţii .

 Într-un articol de opinie publicat sâmbătă în Washington Post, Biden promite că va consolida „alianţele democratice” pe fondul multiplelor crize şi a ameninţărilor crescânde din partea Moscovei şi Beijingului. „Suntem uniţi în abordarea provocărilor Rusiei la adresa securităţii europene, începând cu agresiunea ei în Ucraina, şi nu va fi nici o îndoială în ce priveşte hotărârea Statelor Unite de a apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre”, se spune în articol. „Preşedintele Putin ştie că nu voi ezita să răspund la viitoarele activităţi nocive”.

Biden se deplasează miercuri în Europa, unde va participa la summiturile anuale ale G7 şi NATO şi se va întâlni la 16 iunie, la Geneva, cu Putin, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două puteri rivale, comentează AFP.

Washingtonul a sancţionat Moscova pentru o serie de motive: acuzaţii de ingerinţă în alegeri, piraterie informatică, spionaj, reprimarea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, ameninţarea militară la adresa Ucrainei, anexarea provinciei ucrainene Crimeea. Iar Rusia a răspuns prin numeroase contramăsuri, iar de câteva săptămâni cele două puteri nu mai au ambasadori în cele două capitale. În plus, Moscova acuză NATO că şi-a intensificat activitatea militară la frontierele ruse, prin desfăşurarea de trupe şi de exerciţii militare.

"Suntem uniţi pentru a răspunde provocărilor Rusiei la adresa securităţii europene, începând prin agresiunea ei în Ucraina, şi nu va exista nicio îndoială asupra hotărârii Statelor Unite de a-şi apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre", a scris Biden. "Preşedintele Putin ştie că nu voi ezita să răspund viitoarelor activităţi care aduc prejudicii. În timpul întâlnirii noastre, vreau să subliniez din nou angajamentul Statelor Unite, al Europei şi al democraţiilor ataşate aceloraşi principii pentru apărarea demnităţii şi a drepturilor omului", a mai scris preşedintele american în articolul publicat de The Washington Post.

De la preluarea mandatului de preşedinte, în ianuarie, Biden afişează o mare fermitate la adresa Rusiei, dornic să marcheze o ruptură faţă de predecesorul său Donald Trump, acuzat de complacere. Preşedintele Biden a mers chiar până acolo încât l-a numit pe Putin "asasin", atrăgându-şi critici dure din partea Moscovei, aminteşte AFP.

Însă atât Biden, cât şi Putin şi-au exprimat speranţa într-o ameliorare a relaţiilor bilaterale. Preşedintele rus a declarat vineri că speră ca întrevederea să ducă la rezultate pozitive.

În articol, Biden subliniază totodată că Washingtonul "nu caută conflictul", menţionând în acest sens decizia sa de a prelungi tratatul de limitare a arsenalelor nucleare New START pentru încă cinci ani. "Dorim o relaţie stabilă şi previzibilă în cadrul căreia să putem lucra cu Rusia în chestiuni precum stabilitatea strategică şi controlul armamentelor", a scris Biden.

În articolul intitulat "Călătoria mea în Europa este despre dorinţa Americii de a ralia democraţiile lumii", Biden a subliniat totodată că Washingtonul trebuie "să conducă lumea de pe o poziţie de forţă". "Fie că este vorba despre eradicarea pandemiei de coronavirus în întreaga lume, de a face faţă provocărilor reprezentate de accelerarea crizei climatice sau de a răspunde activităţilor nocive ale guvernelor Chinei şi Rusiei, SUA trebuie să conducă lumea de pe o poziţie de forţă", a insistat Biden, care a remarcat că, "în acest moment de incertitudine globală", turneul său european caută să reafirme "angajamentul reînnoit al Americii faţă de aliaţii şi partenerii noştri şi de a demonstra capacitatea democraţiilor de a face deopotrivă faţă provocărilor şi de a răspunde ameninţărilor acestei noi epoci".

"Pe măsură ce recuperarea economică a Americii contribuie la propulsarea economiei globale, vom fi mai puternici şi mai capabili atunci când suntem flancaţi de naţiuni care ne împărtăşesc valorile şi viziunea pentru viitor - de alte democraţii. Aceasta este agenda pe care o voi promova la orice escală", a scris Biden.

În Regatul Unit, Biden a spus că se va întâlni cu premierul Boris Johnson pentru "a afirma relaţia specială dintre naţiunile noastre", iar apoi va participa la summitul G7, unde principalele priorităţi vor fi eradicarea pandemiei de coronavirus, îmbunătăţirea securităţii medicale pentru toate naţiunile şi impulsionarea unei recuperări economice globale robuste şi incluzive.

La summitul NATO din Bruxelles, Biden a promis să reafirme "angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de articolul 5 (conform căruia un atac asupra unui stat al Alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor - n.r.) şi pentru a ne asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în faţa ameninţărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice".

Totodată, Biden a anunţat că la Bruxelles se va întâlni cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a discuta despre modalităţile în care SUA şi Europa pot conlucra în strânsă colaborare în privinţa provocărilor globale. "Ne vom asigura că democraţiile de piaţă, nu China sau oricine altcineva, vor scrie regulile secolului al XXI-lea în privinţa comerţului şi tehnologiei. Şi vom continua să urmărim obiectivul unei Europe întregi, libere şi paşnice", a scris Biden.

"Aceasta este întrebarea definitorie a vremurilor noastre: Pot democraţiile să se unească pentru a oferi rezultate reale pentru popoarele noastre într-o lume aflată în schimbare rapidă? Vor putea alianţele şi instituţiile democratice care au configurat atât de mult ultimul secol să-şi dovedească competenţa la adresa ameninţărilor şi adversarilor contemporani? Cred că răspunsul este da. Iar în această săptămână în Europa avem ocazia să o dovedim", îşi încheie Biden articolul de opinie din The Washington Post. 

Secretarul general al NATO a demarat şi un amplu proces de consultări cu liderii aliaţi privind agenda summitului, având întrevederi cu Emmanuel Macron, Boris Johnson, Mark Rutte, Angela Merkel şi Pedro Sanchez şi urmând a se deplasa, luni şi marţi, la Washington, pentru prima sa întrevedere bilaterală cu Joe Biden. Stoltenberg a conturat nouă idei care definesc NATO 2030 şi care se vor regăsi în Declaraţia Finală a summitului din 14 iunie, primul dintre aliaţii europeni şi noul preşedinte american Joe Biden.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia şi Belarus să nu ameninţe aliaţii organizaţiei nord-atlantice, după deturnarea de către autorităţile belaruse a unui avion de pasageri, transmite duminică dpa.

„Suntem desigur pregătiţi, în caz de urgenţă, să protejăm şi apărăm orice aliat împotriva oricărui tip de ameninţare venită din partea Minskului şi Moscovei”, a declarat Stoltenberg pentru publicaţia germană Welt am Sonntag. „Suntem vigilenţi şi urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus”, a adăugat secretarul general al NATO, apreciind că Belarusul devine „tot mai dependent” de Rusia.

Stoltenberg a afirmat că NATO este serios îngrijorat de cooperarea mai strânsă dintre Moscova şi Minsk din ultimele luni. „Am învăţat din trecut că Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova”, a spus el, care a amintit că „NATO este o alianţă defensivă”.

Lituania, Letonia şi Polonia, toate membre ale NATO, au frontiere comune cu Belarus, notează dpa, preluată de agerpres.ro.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a obligat o cursă comercială operată de compania Ryanair între două capitale ale Uniunii Europene – Atena şi Vilnius – să aterizeze de urgenţă la Minsk. Jurnalistul disident Roman Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, pasageri la bordul acelei curse, au fost arestaţi.

În contextul în care UE a răspuns la acest incident cu sancţiuni împotriva Belarusului, preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit pe Lukaşenko pentru discuţii şi a declarat că Moscova va susţine Minskul cu credite în valoare de 500 de milioane de dolari. Totodată, Putin şi-a reafirmat sprijinul pentru Lukaşenko, în confruntarea acestuia cu Occidentul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite