Alegeri SUA 2016. Cât de strânsă este cursa electorală americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu numai două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, bătălia dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump se duce pe muchie de cuţit.

Lupta pentru Biroul Oval este departe de a fi tranşată, în ciuda faptului că democrata Hillary Clinton pare să aibă, potrivit rezultatelor mai multor sondaje de opinie, un uşor avantaj în faţa rivalului său republican, Donald Trump.

O cercetare realizată de Investor's Business Daily (IBD) şi TechnoMetrica Market Intelligence (TIPP), care îi include şi pe ceilalţi asipranţi la preşedinţie, Clinton şi Trump beneficiază fiecare de circa 41% din intenţiile de vot. Mai precis, 41,2% din voturi ar merge spre democrată, iar 41,1%, spre republican.

Libertarianul Gary Johnson, care s-a aruncat şi el în cursa pentru Casa Albă, are de partea sa aproximativ 8% din intenţiile de vot, în timp ce candidata Partidului Verzilor, Jill Stein, este cotată cu 3,7%.

Numai că atunci când persoanele intervievate în cadrul acestui barometru de opinie au fost rugate să aleagă între principalii candidaţi, Trump a fost cel care a beneficiat de un uşor avantaj - 42,3% faţă de 42% în favoarea lui Clinton.

Rezultatele acestui sondaj, ce au fost publicate luni, prezintă un deosebit interes pentru analişti, dar şi pentru echipele de campanie ale prezidenţiabililor, având în vedere că în 2012 barometrul IBD/TIPP a fost considerat drept unul dintre cele mai apropiate de rezultatele finale. 

Sondajul a fost realizat în perioada 18-23 octombrie pe 815 posibili votanţi, marja de eroare a acestuia fiind de 3,6%.

Tot luni a fost publicat un sondaj la scară naţională CNN/ORC International, realizat în perioada 20-23 octombrie pe 1.017 persoane adulte, dintre care peste 70% au susţinut că intenţionează să voteze.

Acest barometru de opinie, care are o marjă de eroare de 3%, o plasează pe Hillary Clinton pe primul loc, cu 49% din intenţiile de vot. Magnatul din domeniul imobiliarelor Donald Trump este cotat cu 44% din voturi, în timp ce Gary Johnson întruneşte 3%, iar Jill Stein - 2%.

În acest timp, în Florida s-au deschis secţiile pentru votul anticipat. Potrivit BBC, Hillary Clinton şi Donald Trump sunt urmăr la urmăr în acest stat ce va oferi 29 de electori din totalul de 538 în Colegiul ce va desemna următorul preşedinte al Statelor Unite.

Trump mizează pe o surpriză de tip „Brexit“

Dar magnatul din domeniul imobiliarelor susţine că, per total, votul de la urne va contrazice rezultatele sondajelor care o plasează pe Clinton pe primul loc, creând o surpriză de talia Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE, în favoarea căreia s-au pronunţat britanicii la referendumul din 23 iunie, n. red.).

„Aceasta este o şansă unică în viaţa noastră, ultima noastră şansă, peste patru ani va fi prea târziu“, a afirmat Trump în cadrul unui miting uriaş la Tampa, în Florida. 

„Le cer americanilor să se ridice deasupra tumultului şi zgomotului“, a spus el. „Când vom câştiga, vocea voastră se va face auzită pe coridoarele Washingtonului şi în lumea întreagă. Ceea ce întâmplă este mai puternic decât Brexitul“, a afirmat republicanul.

Miliardarul american a denunţat încă o dată ceea ce el numeşte complicitatea institutelor de sondare a opiniei publice, a presei şi a taberei Clinton, calificată rând pe rând „mincinoasă“, „ticăloasă“ şi „coruptă“, notează AFP.

Un rezultat final în favoarea lui Trump este anticipat şi de profesorul de ştiinţe politice Helmut Norpoth de la Universitatea Stony Brook, New York, care, potrivit insider.foxnews.com, a prezis corect rezultatele ultimelor cinci alegeri prezidenţiale.

Norpoth, care susţine că Trump are 87% şanse să câştige cursa pentru Casa Albă, bazându-se pe un model de predicţie realizat în funcţie de rezultatele obţinute de candidaţi în alegerile primare,  a criticat dur metodologia folosită în foarte multe sondajele care o dau câştigătoare pe Clinton.

Potrivit lui, aceste sondaje se bazează pe interviuri telefonice, iar în ziua de astăzi tot mai puţine persoane răspund la telefon, astfel că nu se poate atinge ţinta de persoane dorită. În plus, indiferent de răspunsurile date, nu toţi cei intervievaţi se prezintă la vot.

Chestionat cu privire la sondajul IBD/TIPP, Norpoth a declarat că nu are informaţii privind metodologia utilizată, dar nu a exclus probleme similare, scrie breitbart.com.

Americanii, din ce în ce mai suspicioşi

Pe fondul acuzaţiilor privind măsluirea sondajelor de opinie, dar şi în contextul celor referitoare la lipsa de corectitudine de care dă dovadă presa din Statele Unite, americanii încep să devină din ce în ce mai suspicioşi. 

De pildă, informaţiile potrivit cărora 16 state americane vor utiliza echipamente de vot furnizate de o întreprindere ce are legături cu miliardarul George Soros, care a donat sume impresionate pentru campania democratei Hillary Clinton, au provocat indignare în SUA, relatează Sputnik. 

Peste 50.000 de americani au semnat deja o petiţie împotriva utilizării acestor maşini de vot livrate de firma Smartmatic. „Cerem Congresului să se întrunească într-o sesiune extraordinară cu privire la retragerea maşinilor de vot deţinute de George Soros în 16 state“, se arată în această petiţie. Totuşi, pentru a obţine un răspuns din partea Casei Albe, iniţiatorii demersului au nevoie să adune 100.000 de semnături.

Smartmatic este o societate cu sediul în Marea Britanie şi al cărei preşedinte - Mark Malloch-Brown - face parte din consiliul de administraţie al Open Society Foundations, reţeaua de fundaţii fondată de magnatul George Soros. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite