Rusia lui Putin în cifre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri Rusia FOTO AFP

Veniturile ruşilor s-au dublat în primii zece ani sub conducerea lui Putin, salariile crescând cu 10% anual, dar acum stagnează aproape de nivelurile din 2010, potrivit Bloomberg.

Un sondaj de opinie arată că aproape două treimi dintre ruşi nu au simţit că în ultimele 12 luni situaţia lor financiară s-a îmbunătăţit şi aproape jumătate dintre ei nu se aşteaptă ca situaţia să se schimbe în următorul an. 

Anul trecut veniturile disponibile au scăzut cu 1,7%, deşi guvernul prognoza o creştere de 0,2%. Iar companiile ruseşti nu au niciun motiv să majoreze salariile. Profiturile nete cumulate din perioada ianuarie-noiembrie 2017 sunt cu 4% mai mici faţă de perioada similară a anului anterior. 

Pe plan intern, Rusia se confruntă cu suficiente probleme: greve, salarii neplătite, condiţii scăzute de trai, corupţie, demografie în picaj sau sărăcie. În plus economia Rusiei a fost afectată de sancţiunile impuse după anexarea Crimeei, dar şi după noile măsuri punitive aplicate după scandalul privind amestecul în algerile prezidenţiale americane din 2016. 

Dar iată câteva cifre cheie pentru Rusia: 

- cea mai mare ţară din lume, cu 11 fusuri orare,  peste 17 milioane km2, de la Marea Baltică la vest până la Oceanul Pacific în est.

- 146,8 milioane de locuitori în 2017 (Rosstat).

- o creştere economică de 1,5% în 2017, după scăderea de 0,2% în 2016 şi de 2,8% în 2015 (Rosstat).

- 13,5% din populaţie sub pragul sărăciei, comparativ cu 10,7% în 2012, dar cu 33,5% în 1992 (Rosstat).

- 77% este ponderea averii naţionale deţinută de 10% dintre cei mai bogaţi ruşi, cifră comparabilă cu cea a Statelor Unite (studiu Credit Suisse).

- locul 135 din 180 de ţări de pe scara corupţiei, de la cel mai puţin corupt până la cel mai corupt, în 2017 (Transparency International).

- locul 148 din 180 de ţări la capitolul libertatea a presei în 2017 (Reporteri fără frontiere).

În cadrul campaniei electorale, Putin a promis că va înjumătăţi numărul cetăţenilor care trăiesc în sărăcie, acum de 20 de milioane, şi că va majora cu 50% PIB-ul per capita până la mijlocul următorului deceniu. De asemenea, Putin a promis creşteri salariale şi reducerea nivelului de sărăcie. 

”Trebuie să acţionăm decisiv pentru prosperitatea cetăţenilor noştri. Să rămânem în urmă este principala ameninţare, acesta este duşmanul nostru. Cea mai mare realizare este că economia Rusiei s-a schimbat radical. Aproape că s-a dublat ca amploare. 

Numărul persoanelor aflate sub pragul sărăciei s-a redus la jumătate. Totuşi, numărul persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei rămâne mare şi trebuie să lucrăm la acest lucru. Trebuie să reducem diferenţele dintre persoanele cu venituri foarte mari şi cele cu venituri mici. 

În acest context, am avut multe realizări şi multe probleme rămase nerezolvate“, a declarat Putin în timpul campaniei. 

Economia Rusiei s-a schimbat mult, dar nu ne-am atins principalul obiectiv economic: nu am modificat încă structura economică", a precizat preşedintele Rusiei, amintind că în momentul iniţierii reformelor inflaţia era de circa 30%, iar în prezent este de 2,2%”, a declarat Putin în timpul campaniei. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite