INTERVIU Vladimir Putin evocă sprijinul pentru Bashar al-Assad, criza din Ucraina şi secretul popularităţii sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin în timpul interviului acordat jurnalistului Charlie Rose FOTO kremlin.ru
Preşedintele rus Vladimir Putin în timpul interviului acordat jurnalistului Charlie Rose FOTO kremlin.ru

Cu o zi înainte de deschiderea Adunării Generale a Naţiunilor Unite, la New York, preşedintele rus Vladimir Putin a acordat un interviu jurnalistului american Charlie Rose, transmis de posturile de televiziune CBS şi PBS. Cei doi au abordat în special subiecte sensibile precum susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad de către Rusia, criza din estul Ucrainei şi democraţia occidentală, informează Russia Today.

Despre susţinerea oferită de Moscova regimului de la Damasc

„Peste 2.000 de combatanţi din fosta Uniune Sovietică se află pe teritoriul sirian. Odată reveniţi în Rusia, aceştia ar reprezenta o ameninţare. Prin urmare, în loc să aşteptăm reîntoarcerea lor, mai bine îl ajutăm pe al-Assad să-i combată pe teritoriul Siriei. Acesta este motivul principal pentru care îi oferim sprijin preşedintelui sirian“, a afirmat Vladimir Putin.

Întrebat dacă pledează pentru menţinerea la putere a lui Bashar al-Assad, Vladimir Putin a răspuns cu un „da“ ferm.

Despre prezenţa trupelor ruse în Siria

„Rusia nu va participa la nicio operaţiune militară pe teritoriul sirian. În orice caz, nu o luăm în calcul astăzi“, a subliniat liderul de la Kremlin.

Despre criza din Ucraina

„Ştiţi ce consider ca fiind absolut inacceptabil pentru noi? Ca unele probleme (…) controversate care ţin de politica internă a fostelor republici sovietice să fie rezolvate prin aşa-numitele revoluţii «colorate», adică prin înlăturarea unor puteri cu ajutorul unor mijloace neconstituţionale. Aşa ceva este absolut inacceptabil“, a spus preşedintele rus.

„Respectarea suveranităţii înseamnă să nu admiţi lovituri de stat, acţiuni anticonstituţionale şi înlăturarea unei puteri legitime prin mijloace ilegale“, a adăugat el, acuzând Statele Unite de implicare în criza din Ucraina.

„Menţinem legăturile cu mii de persoane din Ucraina. Ştim cine, unde şi când s-a întâlnit şi a lucrat cu aceşti oameni pentru înlăturarea de la putere a lui (Viktor) Ianukovici. Ştim ce sprijin au primit, cât au fost plătiţi şi cum au fost antrenaţi“, a declarat Putin.

„De fapt, partenerii noştri americani nu se mai ascund“, a acuzat el.

Despre extinderea NATO

„Să nu uităm că arme nucleare tactice americane sunt poziţionate în Europa. Ce înseamnă, oare, aceasta? Fie Germania a fost ocupată, fie ocupaţia Germaniei după Al Doilea Război Mondial nu a încetat, forţele armate ale NATO fiind transformate pur şi simplu în forţe de ocupaţie“, a insinuat Putin.

Despre democraţia occidentală

În ceea ce priveşte democraţia, Vladimir Putin a apreciat că nu poate exista fără respectarea legii.

„Să luăm exemplul Statelor Unite. De cât timp durează procesul de dezvoltare a democraţiei? El durează încă de la înfiinţarea Statelor Unte. Dacă procesul s-ar fi încheiat, problema Ferguson nu ar mai fi avut loc, nu-i aşa? Nu ar mai apărea nici măcar o problemă de acest gen“, a subliniat el.

Despre omologul său american

„Nu mă consider îndreptăţit să-l judec pe preşedintele Statelor Unite. Aceasta este treaba poporului american“, a spus Putin.

Despre secretul popularităţii sale

„Cred că majoritatea oamenilor au încredere în mine, atât timp cât votează pentru mine la alegeri. Sunt recunoscător poporului meu, cu toate că, evident, simt o responsabilitate enormă pentru ceea ce fac şi pentru rezultatul muncii mele“, a răspuns Putin, întrebat despre secretul popularităţii sale în rândul cetăţenilor ruşi.

„Eu şi poporul meu avem un lucru în comun, şi anume dragostea de patrie“, a ţinut să precizeze preşedintele rus.

Vladimir Putin a făcut aceste declaraţii cu o zi înainte de participarea sa - pentru prima dată după zece ani - la Adunarea Generală a ONU, unde se va întâlni cu preşedintele american Barack Obama.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite