Generalul american Benjamin Hodges susţine că nu ar fi exclus ca Rusia să încerce să ocupe Odesa şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa
Benjamin Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa

General-locotenent Benjamin Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa, consideră că Alianţa Nord-Atlantică trebuie facă demersuri pentru a-şi spori capabilităţile în regiunea Mării Negre, în caz contrar Rusia s-ar putea gândi să ocupe Odesa şi chiar România - potrivit publicaţiei Česke Noviny.

"Aceasta este regiunea în care Rusia desfăşoară cea mai mare şi cea mai puternică agresiune. Dacă Occidentul nu face nimic în legătură cu anexarea Crimeii, este foarte posibil ca Odesa să fie următorul oraş ocupat şi, probabil, şi România" - a afirmat fostul comandant al forţelor americane în Europa.

Ben Hodges a mai spus că în următorii 10 ani ar putea izbucni un război între Statele Unite şi China. „Sper să nu am dreptate, dar mă uit la ceea ce face China, urmăresc ceea ce spun conducătorii săi şi văd o traiectorie care poate duce la un conflict. Acest posibil conflict va stabili sferele de influenţă în Pacific”, a afirmat generalul american. 

 

Washingtonul este preocupat de faptul că Rusia intenţionează să „stranguleze” economia ucraineană prin blocarea accesului navelor ucrainene la porturile din Marea Azov, de unde Ucraina exportă cereale şi oţel pe pieţele mondiale, scrie The Wall Street .

Prin urmare, Statele Unite trimit două nave de coastă Ucrainei şi, de asemenea, intenţionează să trimită radare speciale în Ucraina, România, Bulgaria şi Georgia. Aceste ţări vor putea să colecteze independent informaţii şi să le împărtăşească. În plus, americanii vor contribui la construirea unui centru de operaţiuni maritime lângă Odesa.

„Acest lucru nu va schimba situaţia în mod drastic, dar datorită acestor mijloace de descurajare, Rusiei îi va fi mai greu să atace Ucraina”, a declarat Kurt Volker, reprezentantul special al Departamentului de Stat pentru Ucraina.

Oficialii americani susţin că, probabil, Statele Unite vor trimite suplimentar Ucrainei nave pentru paza de coastă şi arme letale. La rândul sau, NATO pregăteşte un pachet de măsuri pentru a-şi consolida poziţia în Marea Neagră. În plus, SUA şi-au consolidat recent prezenţa în regiune, inclusiv prin exerciţii comune cu România.

Şi Rusia a început să aducă întăriri în Marea Neagră imediat după anexarea Crimeei, scrie autorul. În acelaşi timp, ea acuză NATO ca concentrează forţe şi construieşte infrastructură militară la frontierele sale.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a declarat şi el că este nevoie de o reacţie a NATO la provocările ruseşti, cum ar fi încălcarea spaţiului aerian - transmite Polskie Radio 24.

Potrivit liderului de la Varşovia, acţiunile provocatoare sunt un fel de control de securitate, în care Rusia verifică disponibilitatea de reacţie a NATO. "Dacă nu reacţionăm, mâine vom avea avioane ruseşti deasupra Pragăi, a Varşoviei, iar poimâine, probabil, deasupra Berlinului" - a avertizat Duda.

Preşedintele polonez a mai atras atenţia asupra ameninţărilor cibernetice venite dinspre Moscova, explicând că este vorba despre atacuri ale hackerilor, răspândirea de ştiri false sau crearea unor pagini false pe reţelele sociale prin care Federaţia Rusă încearcă să influenţeze politica, în special deciziile electorale din alte ţări.

În opinia lui Andrzej Duda, acest tip de spionaj şi terorism cibernetic sunt mult mai eficiente decât, de exemplu, atacul asupra asupra fostului spion Serghei Skripal, în Marea Britanie, caz care, în opinia sa, a fost doar "o manifestare rusească a puterii şi a aroganţei". 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite