Un ambasador chinez se răsteşte la UE: „Aţi ales ţinta greşită. Opriţi interferenţa în Hong Kong”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liu Xiaoming FOTO BBC
Liu Xiaoming FOTO BBC

Ambasadorul chinez de la Londra a avertizat ţările din Uniunea Europeană (UE) să nu se amestece în afacerile interne ale ţării sale, referindu-se la situaţia din Hong Kong.

„Cei care văd China ca un rival sistematic sau ca un stat potenţial ostil se înşeală - au ales ţinta greşită şi se îndreaptă într-o direcţie greşită”, a declarat ambasadorul Liu Xiaoming într-o alocuţiune rostită la Centrul pentru Reforma Europeană.

„China nu a intervenit niciodată în afacerile interne ale altor ţări şi noi ne opunem cu fermitate ingerinţelor în afacerile interne ale Chinei din partea oricărei alte ţări”, a afirmat el.

Ambasadorul chinez acuză că unii politicieni europeni au făcut comentarii „iresponsabile” în legătură cu legea privind securitatea naţională în Hong Kong.

„Opriţi interferenţa în Hong Kong”, a exclamat el, potrivit Reuters.

Luni, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a apreciat că noua lege impusă de regimul comunist de la Beijing Hong Kongului va avea „un impact” asupra relaţiilor cu China.

Peste Atlantic, preşedintele Donald Trump a răspuns împotriva acestei legi cu decret prin care pune capăt tratamentului economic preferenţial pentru Hong Kong.

„Hong Kongul va fi tratat acum precum China continentală”, a spus Trump, care a mai semnat o lege ce impune sancţiuni oficialilor de la Beijing.

Într-un comunicat, Ministerul chinez de Externe a condamnat decizia americană legată de Hong Kong şi a cerut Washingtonului, la fel ca în cazul UE, să înceteze să se amestece în problemele interne ale Chinei.

O schimbare de statut este o lovitură puternică pentru relaţia comercială a Hong Kongului cu Statelor Unite şi poziţia teritoriului ca centru financiar asiatic cheie, care serveşte de asemenea ca port pentru tranzacţiile financiare şi comerciale ale Beijingului cu alte ţări, notează AFP.

Sub pretextul că vrea să elimine terorismul, subversiunea şi separatismul, China a impus Hong Kongului o lege a securităţii naţionale. În realitate, noua lege anulează principiul „o ţară, două sisteme” şi aduce fosta colonie britanică sub controlul total al regimului comunist de la Beijing. China consideră Hong Kongul o afacere internă, în timp ce opoziţia locală şi o bună parte a comunităţii internaţionale o atenţionează că şi-a asumat angajamente în privinţa menţinerii autonomiei acestui centru financiar.

După adoptarea legii, oficialii locali obedienţi Beijingului a luat mai multe măsuri represive, cum ar in interzicerea unor cântece şi cărţi considerate critice la adresa puterii, precum şi arestarea unor opozanţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite