Talibanii susţin că au recucerit trei districte din apropierea Văii Panjshir, ultimul bastion al rezistenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grup de talibani FOTO Arhivă
Grup de talibani FOTO Arhivă

Pentagonul a anunţat marţi că, începând cu luna iulie, Statele Unite au evacuat din Afganistan 63.900 de cetăţeni americani, personal SUA şi NATO şi civili afgani.

Districtele Bano, Deh Saleh şi Pul e-Hesar din provincia nordică Baghlan au fost cucerite de grupuri dintr-o miliţie locală săptămâna trecută, într-unul dintre primele semne de rezistenţă armată faţă de talibani de la cucerirea capitalei Kabul pe 15 august, transmite Reuters.

Dar, conform purtătorului de cuvânt Zabihullah Mujahid, până luni, forţele talibane au curăţat aceste districte şi au ajuns în Badakhshan, Takhar şi Andarab, în apropiere de Valea Panjshir.

Valea Panjshir se află acum sub controlul lui Ahmad Massoud, fiul răposatului comandant mujahedin Ahmad Shah Massoud, care a rezistat aici atât sovieticilor, cât şi talibanilor înainte de 2001.

Massoud, ale cărui forţe includ rămăşiţe din armata regulată şi unităţi ale trupelor speciale, a făcut apel la negocieri pentru formarea unui guvern reprezentativ pentru Afganistan, dar a promis că va rezista dacă talibanii vor ataca valea.

Încă nu există informaţii despre începerea bătăliei între talibani şi forţele lui Massoud, dar un ajutor al acestuia din urmă a spus că ambele părţi sunt gata de acţiune militară.

Potrivit lui Zabihullah Mujahid, trecătoarea Salang, pe principala autostradă care leagă sudul de nordul Afganistanului, a fost deschisă şi forţele duşmane sunt blocate în Valea Panjshir. Această declaraţie sugerează faptul că până în prezent nu au avut loc lupte, notează Reuters.

Steagul naţional afgan devine un simbol al rezistenţei anti-talibane

Reîntorşi la putere după două decenii de război, talibanii încearcă să-şi afirme autoritatea cu toate instrumentele aflate la dispoziţia lor, inclusiv cu drapelul

De la intrarea în Kabul, la 15 august, la capătul unei victorii militare fulgerătoare, islamiştii şi-au ridicat steagul pe toate clădirile guvernamentale, posturile de poliţie şi instalaţiile militare ocupate.

Şi nu au acceptat nimic alături, deschizând inclusiv focul în direcţia celor care au îndrăznit să-i sfideze în faţă ridicând steagul naţional în negru, roşu şi verde.

Steagul national al Afganistanului FOTO EPA-EFE

Steagul naţional al Afganistanului FOTO EPA-EFE

Într-o ţară străbătută de amintirile ororilor talibane din perioada primului lor regim, între 1996 şi 2001, afişarea steagului naţional a devenit un act de rezistenţă, comentează Reuters.

Numeroşi afgani îşi arată ataşamentul faţă de steagul naţional atât în stradă, cât şi pe reţelele sociale.

La Jalalabad, o manifestaţie anti-talibană a fost dispersată cu focuri de armă atunci când protestatarii s-au revoltat faţă de ridicarea steagului taliban în locul celui naţional. Trei persoane au fost ucise atunci.

„Inima mea este aici, cu acest drapel. Nu voi renunţa niciodată la acest drapel”, a declarat pentru Reuters un locuitor din Jalalabad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite