STUDIU De ce bărbaţii sunt mai predispuşi la infectarea cu coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
. Numărul de decese şi cazuri de infectare indică faptul că bărbaţii sunt mai susceptibili în comparaţie cu femeile să contracteze boala şi să sufere complicaţii severe sau critice
. Numărul de decese şi cazuri de infectare indică faptul că bărbaţii sunt mai susceptibili în comparaţie cu femeile să contracteze boala şi să sufere complicaţii severe sau critice

Sângele bărbaţilor prezintă niveluri mai ridicate în comparaţie cu femeile ale unei enzime cheie utilizată de coronavirus pentru a infecta celulele, ceea ce explică de ce persoanele de sex masculin sunt mult mai vulnerabile la Covid-19, scrie agenţia Reuters.

Enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) se găseşte în inimă, rinichi şi în alte organe. În cazul COVID-19 - boala respiratorie cauzată de noul coronavirus - se crede că aceasta joacă un rol în modul în care infecţia progresează în plămâni.

Studiul, publicat în European Heart Journal, a descoperit totodată că inhibitorii ACE sau blocanţii receptorilor angiotensinei (ARB), medicamentele prescrise pe scară largă, nu au condus la concentraţii mai mari ale ACE2 şi, prin urmare, nu ar trebui să crească riscul de COVID-19 în cazul persoanelor care le iau.

Inhibitorii ACE şi ARB sunt prescrişi pe scară largă pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă, diabet sau boli renale. Medicamentele reprezintă miliarde de dolari în vânzări pe bază de reţetă la nivel mondial.

''Constatările noastre nu susţin întreruperea acestor medicamente la pacienţii cu COVID-19'', a declarat conducătorul studiului, Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Centrul Medical Universitar (UMC) din Groningen, Olanda.

Pandemia de COVID-19 a infectat peste 4 milioane de oameni la nivel mondial şi a provocat decesul a aproape 277.000, potrivit unui bilanţ Reuters. Numărul de decese şi cazuri de infectare indică faptul că bărbaţii sunt mai susceptibili în comparaţie cu femeile să contracteze boala şi să sufere complicaţii severe sau critice.

Analizând mii de bărbaţi şi femei, echipa lui Voors a măsurat concentraţiile de ACE2 în probe de sânge prelevate de la peste 3.500 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă din unsprezece ţări europene.

Studiul a început înainte de pandemia de coronavirus, au precizat cercetătorii, astfel că nu a inclus pacienţi cu COVID-19.

Însă, când alte cercetări au început să indice că ACE2 este o enzimă cheie din spatele modului în care noul coronavirus pătrunde în celule, Voors şi echipa sa au observat suprapuneri importante cu studiul lor.

''Când am descoperit că unul dintre cei mai puternici indicatori biologici, ACE2, era mult mai mare la bărbaţi decât la femei, mi-am dat seama că acest lucru avea potenţialul de a explica de ce bărbaţii au un risc mai mare de deces asociat COVID-19 în comparaţie cu femeile", a declarat Iziah Sama, medic la UMC Groningen, coautor al studiului.

ACE2 este un receptor de pe suprafaţa celulelor care se leagă cu noul coronavirus şi îi permite acestuia să pătrundă în celule şi să le infecteze.

Sama şi Voors au menţionat că, la fel ca şi în plămân, ACE2 se găseşte în inimă, rinichi, în ţesuturile care căptuşesc vasele de sânge şi, în niveluri deosebit de ridicate, în testicule.

Ei au indicat că prezenţa sa în testicule ar putea explica parţial concentraţii mai mari de ACE2 la bărbaţi şi de ce bărbaţii sunt mai vulnerabili la COVID-19. 

Femeile în prima linie şi cele mai expuse în lupta împotriva epidemiei

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, la nivel mondial femeile au fost afectate mai mult decît bărbaţii de epidemia de coronavirus. Ele au fost obligate să muncească mai mult, s-au expus mai mult pericolului de contaminare şi au suportat un stress mai mare, deşi pe ansamblu mortalitatea a fost mai mare în rîndurile bărbaţilor.

În toată această perioadă de pandemie femeile s-au aflat, de fapt, în prima linie a frontului, se arată într-un articol publicat pe site-ul Haffington Post. 90 la sută dintre casieri sunt femei, aproape 88 la sută dintre infirmieri sunt femei, 90 la sută din personalul care asigură îngrijirea bolnavilor în spitale sunt femei. Ca să nu mai vorbim de „femeile de serviciu”, cum li se spunea cîndva, termen care a devenit, în virtutea limbajului politic corect, „agenţi de întreţinere”: şi aici peste 70,5 la sută din personal sunt femei. În sectorul învăţmîntului, femeile sunt deasemenea foarte numerose şi majoritare în creşe şi grădiniţe.

Organizaţia Naţiunilor Unite furnizînd respectivele cifre, ajunge la concluzia că atît în sfera privată cît şi în cea publică femeile au de suportat handicapul genului, iar uneori în familie tot ele sunt victimele violenţelor conjugale. În toată perioada aceasta femeile au muncit cel mai mult, efectuînd munci care sunt în general prost plătite şi nu beneficiază de o mare recunoaştere socială, ele s-au expus cel mai mult virusului şi tot nivelul lor de viaţă a scăzut cel mai mult. De unde un apel al secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, ca fetelor şi femeilor să li se acorde o atenţie specială după epidemie, precum şi recunoaşterea meritelor avute.

Ne aflăm în faţa unui paradox, declară o profesoară de filozofie de la Sorbona, Sandra Laugier, în revista Marie-Claire: femeile sunt cele care asigură cele mai multe misiuni de îngrijire şi de menaj, dar în sfera recunoaşterii sociale ele rămîn „invizibile”. Iată un nou subiect de reflecţie pentru perioada post-Covid-19 privind inegalităţie de gen. De notat în acelaşi timp că practic în toate ţările afectate de pandemie majoritatea victimelor sunt bărbaţi, în proporţii care merg de la 54 la sută la 70 la sută, statisticile în această privinţă diferă de la ţară la ţară. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite