Producţia de cocaină din Columbia a ajuns la un nivel-record
0
Producţia de cocaină din Columbia a ajuns în 2018 la un nivel-record, potrivit unor statistici publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) a precizat că producţia a crescut cu aproximativ 31% de la un an la altul, însumând 1.400 de tone, cultivate pe 171.000 de hectare. Aceştia au avertizat că producţia ar putea pune în pericol eforturile recente de consolitare a păcii.
Columbia este cel mai mare producător mondial de cocaină, multe dintre doguri ajungând în SUA, care sunt cel mai mare consumator, precizează BBC.
Ministrul de Justiţie din Columbia, Gloria Maria Borreto Restrepo, a declarat că datele sunt „foarte foarte îngrijorătoare”.
Conform unui raport UNODC, producţia de cocaină din Columbia de anul trecut a fost cel mai mare nivel înregistrat vreodată, în creştere cu 25.000 de hectare faţă de 2016. Suprafaţa totală cultivată din 2017 a fost cu 17% mai mare faţă de cea din anul anterior.
Raportul mai spune că producţia a avut o valoare potenţială de 2.7 miliarde de dolari pe piaţa locală.
Columbia s-a luptat ani de zile cu producţia de cocaină, SUA oferind anual 400 de milioane de dolari pentru a sprijini războiul împotriva drogurilor din ţară. Anul trecut, Columbia a semnat un acord de 300 de milioane de dolari cu ONU, menit să reducă producţia de cocaină prin recompensarea fermierilor care sunt de acord să treacă de la cultivarea de coca la alte soiuri.
În luna august, noul preşedinte al ţării, Ivan Doque, a declarat că guvernul va crea o nouă politică de combatere a drogurilor, cu scopul de a avea „rezultatea concrete” în următorii patru ani.