Premierul Australiei se opune dărâmării statuilor dedicate coloniştilor englezi: Ar fi un „exerciţiu stalinist“ de rescriere a istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul statuilor confederate din Statele Unite a ajuns în Australia. Premierul Malcolm Turnbull respinge, însă, apelurile la retragerea monumentelor dedicate coloniştilor englezi, apreciind că ar fi vorba de o rescriere stalinistă a istoriei.

Dărâmarea statuilor confederate din Statele Unite la apelul unor militanţi antirasism a inspirat şi o parte a australienilor. Confruntat cu această situaţie, liderul Executivului Australiei Malcolm Turnbull a denunţat o preocupare a „marginii de stânga“ de pe scena politică.

„Nu putem intra în acest gen de exerciţiu stalinist de a încerca să ştergem sau să obliterăm părţi din istoria noastră'“, a declarat Turnbull la postul de radio 3AW, preluat Reuters.

„A încerca să ne modificăm istoria este greşit. Toate acele statui, toate acele monumente sunt parte a istoriei noastre şi ar trebui să le respectăm şi să le păstrăm - şi, neapărat, să ridicăm alte monumente, alte statui şi semne care ne explică istoria“, a adăugat el.

În Australia, statuile coloniaştilor englezi sunt considerate ofensatoare faţă de populaţia aborigenă.

Autorităţile din Sydney urmează să decidă dacă va modifica un monument dedicat căpitanului James Cook, cel care a cartografiat pentru prima dată coasta de est a Australiei.

Obiectul contestării îl constituie inscripţia de la baza statuii: „A descoperit acest teritoriu, 1770“.  Ori aborigenii au populat continentul australian cu 60.000 de ani înainte ca James Cook să arunce ancora în Golful Botany, notează Reuters.

Aborigenii din Australia desfăşoară o campanie pentru recunoaşterea lor constituţională. O dezbatere virulentă are loc pe tema schimbării zilei naţionale a Australiei, care este sărbătorită anual la 26 ianuarie pentru a marca sosirea primilor colonişti englezi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite