Oraşul situat în plămânii lumii, dar care duce lipsă de oxigen pentru pacienţii cu coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţi coronavirus în Iquitos-  oraş amazonian din Peru FOTO GETTY IMAGES
Pacienţi coronavirus în Iquitos-  oraş amazonian din Peru FOTO GETTY IMAGES

Iquitos, capitala regiunii Loreto, din Peru, este al doilea oraş amazonian major, după Manaus din Brazilia, lovit puternic de pandemia de coronavirus, mai ales că depinde de transporturile aeriene de medicamente, echipamente de protecţie şi mai cu seamă oxigen, crucial pentru viaţa pacienţilor infectaţi.

„Trecem printr-o catastrofă”, spune directorul executiv al administraţiei regionale sanitare din Loreto, regiunea amazoniană care înconjoară oraşul Iquitos împrejmuit de apă, cu o populaţie de jumătate de milion de locuitori.

Cel mai mare spital public din oraş este copleşit de un număr de pacienţi de cinci ori mai mare decât capacitatea sa de 180 de paturi, spune directorul regional al sănătăţii Graciela Meza, care se recuperează la rândul său în urma infecţiei cu coronavirus.

„Cei mai mulţi au murit din cauza lipsei de oxigen; 90% au murit pentru că nu am avut echipamente medicale”, a spus aceasta.

Cifrele oficiale sunt 62 de morţi şi 1.595 de cazuri, dar locuitorii sunt siguri că este vorba de numere mai mari.

Peru are peste 51.000 de cazuri confirmate şi este a doua cea mai afectată ţară din America Latină, după Brazilia care are o populaţie de aproape şapte ori mai mare decât Peru.

Sute de pacienţi în stare gravă sunt întinşi pe paturi pliante sau pe scaune în jurul spitalului, dar şi în spitale de campanie amenajate pe stadioane şi terenuri de fotbal din oraş.

„Nu avem oxigen situaţi fiind în plămânii lumii”, remarcă Meza cu amărăciune, făcând referire la corupţia autorităţilor vinovate pentru un sistem de sănătate cronic subfinanţat.

Guvernul regional este acuzat de reacţie întârziată în condiţiile în care companiile private profită de monopolul asupra tancurilor de oxigen care au ajuns să coste peste 1.000 de dolari pe piaţa neagră.

Procuratura oraşului a deschis o anchetă în legătură cu preţurile foarte mari plătite de guvernul regional pentru cilindrii de oxigen.

Ministrul peruan al sănătăţii a promis în cadrul unei vizite recente zboruri zilnice pentru aprovizionare cu echipamente medicale şi rezerve de oxigen de la Lima, ca şi o înlocuire a cadrelor medicale îmbolnăvite şi evacuate deja din oraş.

Totodată a promis şi construcţia de centrale de oxigen care ar produce necesarul zinic de 800 de cilindri, faţă de 250 cât se pot produce în prezent, însă ar putea dura săptămâni.

Preşedintele federaţiei locale a medicilor a spus că ajutorul este insuficient şi tardiv.

„Am solicitat medicamente în urmă cu peste o lună”, a spus aceasta, explicând că oraşul are nevoie urgentă de antibiotice, anticoagulante şi antiinflamatoare pentru tratamentul pacienţilor cu Covid-19.

„Nu avem medicamente, nici oxigen şi sunt 40 de doctori spitalizaţi. Iar eu ce să fac, să aştept să moară unul cîte unul?”, a spus aceasta cuprinsă de disperare.

128 de medici au fost infectaţi în oraş, un număr care situează Iquitos pe locul al doilea după capitala Lima, cu o populaţie de 20 de ori mai mare.

„Ca medici ne simţim complet neputincioşi, frustraţi şi izolaţi. Ne simţim abandonaţi de guvern”, a mai spus acesta.

Specialiştii sanitari spun că pandemia a ajuns aici în cel mai prost moment, întrucât oraşul peruan abia a ieşit dintr-o epidemie de febră dengue din cele mai rele, care a lovit în mai multe valuri cele două Americi şi Asia pe parcursul anului 2019.

 Iquitos se confruntă cu sărăcie, locuinţe aglomerate, climat cald, izolare geografică, întrucât este unul din cele mai mari oraşe din lume inaccesibil pe cale rutieră, adică un adevărat mix de „factori mortali” care face lupta contra unei pandemii şi mai complicată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite