Numărul animalelor sălbatice s-a înjumătăţit în ultimii 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugerea habitatului şi vânătoarea a redus numărul tigrilor de la 100.000 în urmă cu un secol, la doar 3.000 în prezent FOTO Shutterstock
Distrugerea habitatului şi vânătoarea a redus numărul tigrilor de la 100.000 în urmă cu un secol, la doar 3.000 în prezent FOTO Shutterstock

Societatea Zoologică din Londra a dat publicităţii un raport potrivit căruia dispariţia speciilor de animale sălbatice este mai mare decât s-a crezut: în ultimii 40 de ani, numărul animalelor sălbatice s-a înjumătăţit.

Raportul britanicilor arată că populaţia de mamifere, păsări, reptile, amfibieni şi peşti a scăzut  în medie cu 52%. Speciile de apă dulce au suferit o scădere şi mai drastică, de 76%, informează BBC.

Echipa Societăţii Zoologice britanice spune că, de la ultimul raport de acum doi ani, care arăta că lucrurile nu stau atât de rău, şi-a îmbunătăţit metodologia de calcul, iar rezultatele sunt alarmante. Criticii susţin că datele despre declinul speciilor implică nişte calcule foarte complicate şi că nu sunt valabile din punct de vedere statistic.

În urmă cu doi ani, raportul spunea că numărul animalelor sălbatice a scăzut cu doar 30%. Însă, oricare ar fi procentul, este din ce în ce mai clar că speciile continuă să fie distruse de oameni şi de activitatea lor, notează BBC.

De exemplu, dacă majoritatea măsurătorilor dintr-o zonă specială se concentrează pe păsări, dar de fapt numărul cel mai mare de vertebrate îl reprezintă peştii, atunci este necesar să acordăm o mai mare atenţie populaţiei de peşti dacă vrem să oferim un număr cât mai corect care să descrie declinul speciilor din acea regiune“, explică noua metodologie de măsurare un purtător de cuvânt al Societăţii Zoologice. 

„La regiuni diferite ne folosim de ajustări diferite, între mediile marine, terestre sau de apă dulce. Pur şi simplu, suntem mai atenţi la modul în care ne folosim de datele pe care le avem. Aplicând noua metodă la datele din 2008, am descoperit că lucrurile stăteau şi atunci mult mai rău decât am crezut. Este clar că se observă o tendinţă pe termen lung în scăderea numărului de specii“, completează expertul citat de BBC.

Raportul Societăţii Zoologice, făcut împreună cu grupul WWF (World Wide Fund for Nature – Fundaţia Lumii pentru Natură), specifică faptul că oamenii taie copaci într-un ritm mult mai rapid decât pot creşte la loc, pescuiesc mai mult decât poate oceanul să înlocuiască, scot apa din râuri şi din pânza freatică în cantităţi mari şi emit mult mai mult dioxid de carbon decât pot absorbi oceanele şi pădurile.

În raport se specifică şi zonele în care impactul asupra vieţii sălbatice a fost sever. De exemplu, în Ghana, populaţia leilor dintr-o singură rezervaţie a scăzut cu 90% în ultimii 40 de ani. În Africa de Vest, tăierea pădurilor a limitat numărul elefanţilor la doar 6-7% din totalul înregistrat în trecut.

 

La nivel global, distrugerea habitatului şi vânătoarea a redus numărul tigrilor de la 100.000 în urmă cu un secol, la doar 3.000 în prezent. Iar raportul concluzionează că această tendinţă globală nu scade, punând în pericol şi mai mare populaţia sălbatică.

Planul WWF de a conserva speciile presupune un program special pentru gorile în Rwanda, promovând turismul, un sistem pentru a-i convinge pe fermierii din Acre, Brazilia, să nu mai dea foc la câmpuri, un proiect pentru a limita cantitatea de apă extrasă din râul Itchen din Marea Britanie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite