Epidemia de holeră din Irak se propagă rapid şi ameninţă mai multe ţări din Orientul Mijlociu
0Epidemia de holeră declarată în Irak se propagă în Siria, Kuweit şi Bahrain şi riscă să se transforme într-una regională, în contextul în care milioane de pelerini şiiţi se pregătesc să viziteze Irakul, a avertizat directorul UNICEF pentru Irak, Peter Hawkins.
Boala, care poate provoca o moarte rapidă prin deshidratare sau dificultăţi renale, a fost detectată în septembrie, la vest de Bagdad. Aproximativ 2.200 de persoane au fost infectate de atunci în Irak, dintre care şase au murit.
Musulmanii şiiţi din toată lumea sunt aşteptaţi în decembrie în Irak cu ocazia Arbain, care marchează cea de-a 40-a zi a doliului după moartea imamului Hussein, fiul lui Ali şi nepotul profetului Mahomed, ucis în anul 680. Imamul Hussein este o personalitate venerată de şiiţi.
UNICEF lucrează cu demnitarii şiiţi din oraşele Najaf şi Kerbala pentru a transmite informaţii cu privire la mijloacele de protecţie de holeră, care este endemică în Irak şi ameninţă mai multe ţări din Orientul Mijlociu, a anunţat Peter Hawkins într-un interviu pentru Reuters.
Bagdadul, angajat în operaţiuni militare împotriva reţelei extremiste sunnite Statul Islamic, care a ocupat o parte din teritoriul irakian, se confruntă cu o lipsă acută de fonduri. În acelaşi timp, peste trei milioane de persoane au fost strămutate din cauza conflictului, majoritatea fiind găzduite în tabere în care condiţiile sunt propice propagării holerei.