Cazul Robert Mugabe: cum a căzut cel mai longeviv dictator din lume din cauza ambiţiilor propriei soţii
0Bătrânul dictator african Robert Mugabe, cunoscut românilor pentru relaţia de prietenie avută cu Nicolae Ceauşescu, a rezistat de-a lungul deceniilor la diverse intrigi şi provocări, dar a ajuns în cele din urmă în custodia armatei din cauza ambiţiilor şi exceselor soţiei sale.
Intervenţia în forţă a armatei pe scena politică din Zimbabwe este neobişnuită. După 37 de ani de domnie cu ajutorul militarilor, Robert Mugabe, cel mai longeviv dictator din lume, s-a trezit dintr-odată sub bocancii acestora. Oficial, armata a preluat controlul într-o operaţiune destinată, potrivit ei, eliminării „criminalilor“ din jurul lui Mugabe. Conform Reuters, soldaţii au blocat căile de acces către principalele clădiri guvernamentale, Parlament şi tribunalele din Harare, capitala ţării. Un ofiţer din cadrul armatei a spus la televiziunea de stat că „preşedintele este sănătos şi în siguranţă“, dar presa internaţională scrie că Robert Mugabe şi soţia sa Grace se află de fapt în custodia armatei, care încearcă să asigure o „tranziţie fără sânge“. Un proces forţat de intensificarea luptei pentru putere dintre Grace Mugabe şi fostul vicepreşedinte Emmerson Mnangagwa, zis şi „Crocodilul“.
Singurul lider de la independenţă
În vârstă de 93 de ani şi cu o stare de sănătate fragilă, Robert Mugabe este la putere încă de la indepedenţa ţării sale, obţinută în 1980. Fost lider al gherilei anti-britanice, Mugabe a devenit în acel an prim-ministru. Pragmatic din fire, a început încă din primele zile la vârful puterii înlăturarea rivalilor politici. În 1982, l-a acuzat pe fostul său tovarăş de luptă Joshua Nkomo de complot şi l-a demis din postul de ministru de Interne. După ce l-a demis, l-a declarat rebel şi a trimis o brigadă în fieful său din Matabeleland (sud-vest) pentru a-l reprima. Operaţiunea s-a soldat cu 20.000 de morţi. Iar treptat, până în 1990, Mugabe şi-a consolidat puterea, devenind preşedinte în 1987 şi de necontestat în atotputernicul partid Zanu-PF, care conduce Zimbabwe din 1980 încoace.
De-a lugul timpului, Mugabe nu a avut probleme în a se menţine la putere, fiind reales constant în ciuda sărăciei din ţară. Singurul moment de cumpănă l-a cunoscut în 2008, când opozantul Morgan Tsvangirai a fost la un pas să-i sufle scaunul de preşedinte. Acesta a renunţat până la urmă la ambiţiile sale prezidenţiale, denunţând existenţa unor presiuni.
La scurt timp după acest episod, Mugabe a organizat o întreagă propagandă în jurul necesităţii modernizării instituţiilor statului. A militat pentru „da“ la referendumul din 2013, dar şi-a rezervat dreptul de a numi toţi actorii importanţi de la vârful puterii. De fapt, în culise, el şi soţia sa se debarasau de toţi eventualii pretendenţi la cea mai importantă funcţie a statului.
„Dis-Grace“ Mugabe
Fostă secretară şi amantă a lui Robert Mugabe, Grace s-a căsătorit cu acesta în 1996, după decesul primei sale soţii, Sally Hayfron. Diferenţa de vârstă dintre cei doi este de 41 de ani. În ultimii ani, Robert Mugabe s-a arătat destul de atent cu ambiţiile prezidenţiale ale soţiei sale, uneori chiar în detrimentul foştilor săi tovarăşi de gherilă. A sprijinit-o să preia conducerea Ligii feminine din cadrul Zanu-PF şi să se transforme într-un lider al „Generaţiei 40“, aripa tânără a acestui partid.
Campanie în favoarea primei-doamne din Zimbabwe
Concomitent cu susţinerea ascensiunii soţiei sale, Robert Mugabe s-a dedat unor epurări în interiorul cercului său. Prima victimă importantă a acestei campanii a fost Joice Mujuru, înlocuită în 2014 în postul de vicepreşedinte cu ministrul Justiţiei Emmerson Mnangagwa. Demiterea lui Mojuru a avut loc în urma unui conflict între aceasta şi Grace Mugabe. Iar reţeta se va repeta trei ani mai târziu.
Văzut drept succesorul firesc al lui Mugabe, Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, a fost destituit la începutul lunii curente pentru complot prin vrăjitorie şi lipsă de loialitate. În realitate, el a căzut victimă unui conflict cu prima-doamnă. „Crocodilul“ a fugit din ţară şi şi-a anunţat reîntoarcerea astăzi, după ce armata a preluat puterea. El este un protejat al structurilor de forţă, fiind în trecut şef al serviciilor secrete, ministru de Interne şi ministru al Apărării, iar unele voci susţin că va fi noul preşedintele.
Emmerson Mnangagwa
Odată cu demiterea lui Mnagwaga, Grace Mugabe, în vârstă de 53 de ani, se afla în poziţia ideală pentru a-l înlocui pe soţul său la conducerea ţării şi a-şi proteja astfel clanul. Însă prima-doamnă nu a reuşit să intre în graţiile seniorilor de la putere din Zimbabwe, fiind criticată puternic pentru temperamentul său vulcanic şi apetenţa pentru lux. Ea este etichetată ironic drept „Gucci Grace“ sau „First Shopper“ şi contestată cu porecla „Dis-Grace“. Viitorul cuplului prezidenţial naşte multe întrebări în prezent. Cert este că ambii se află în prezent „prizonieri“ la domiciliu.
Mugabe a fost prieten cu Ceauşescu. Cei doi s-au întâlnit de altfel la Harare, în 1979. Într-un portret realizat de L’Express, Mugabe a fost numit un „Ceauşescu african“. Următoarele alegeri prezidenţiale din Zimbabwe sunt programate în 2018.