Superputerea latino
0Brazilia este tara aia cu Carnavalul de la Rio si Amazonia, cu fotbalisti, telenovele, favele si prapastia veniturilor - si cu o capitala modernista ridicata de la zero în doar 41 de luni. Al
Brazilia este tara aia cu Carnavalul de la Rio si Amazonia, cu fotbalisti, telenovele, favele si prapastia veniturilor - si cu o capitala modernista ridicata de la zero în doar 41 de luni. Al cincilea stat al lumii ca marime si a patra democratie ca populatie. Un potential cu care orice stat s-ar vrea prieten.
Cu crizele economice si dictaturile militare lasate în trecut, Brazilia se redescopera pe sine, ca una dintre cele patru principale economii emergente (BRIC) si o putere regionala cu interese globale. Dupa un sfert de secol de stagnare, economia braziliana creste cu 4-6% pe an si pare sa reziste crizei financiare internationale: cererea interna este puternica, iar exporturile sunt bine repartizate între SUA, Europa, Asia si vecini. Investitiile straine curg, iar statul doreste un fond de investitii nationale.
Compania petrolifera de stat Petrobras a anuntat descoperirea celui de-al treilea zacamânt de petrol cunoscut al lumii, în coasta fostei capitale Rio de Janeiro - vecin cu cel mai bogat zacamânt gazifer submarin descoperit în ultimii 20 de ani. Noile rezerve de petrol par sa ajunga la circa 40 de miliarde de barili si se vor adauga celor 11,8 miliarde de barili cunoscuti pâna acum - în timp ce SUA au declarat 21,8 miliarde.
Cu toate acestea, Brazilia doreste sa ramâna campioana mondiala la bioetanol. Extras din trestia de zahar cultivata pe numai 1% din teritoriu sau 3% din suprafata agricola a tarii, Brazilia spune ca bioetanolul sau este nu doar ieftin si eco-friendly, dar nici nu contribuie la cres-terea pretului alimentelor - precum biocombustibilii rafinati din porumbul luat de la gura oamenilor.
Cu gândul la miliardele de dolari pe care le-ar încasa din acest export, liderii brazilieni cer ca si biocombustibilii sa fie introdusi în schema pe care UE si SUA o negociaza cu OMC pentru reducerea taxelor la importurile de turbine eoliene sau panouri solare. In paralel, Brazilia îsi ofera si altor economii parteneriatul pentru producerea de biocombustibili în terte tari din Africa, America Latina sau Asia.
Cu acest mesaj a revenit presedintele Lula da Silva luna aceasta în Europa: bioetanolul brazilian poate asigura cota de combustibili alternativi asumata de UE. Dupa ce anul trecut a vizitat peninsulele scandinava si iberica, presedintele da Silva a zburat acum din Olanda în Cehia.
Anul viitor, poate ca insistentul Lula va ajunge si în România, iar Bucurestiul va deveni partener al Braziliei la ceva. Insistenta trebuie sa vina si din sens invers. Pentru ca marea putere emergenta sud-americana este f. preocupata de axele stabilite cu alte puteri emergente sudice, ca India sau Africa de Sud (IBSA) - ori cu China. Ca sa nu piarda momentul Braziliei, Franta îi vinde tehnologii militare.
Chiar si cu laburistul Lula în frunte, Brazilia nu s-a ridicat împotriva imperialismului american, ci si-a împartit roluri regionale cu SUA. Cu aceasta Brazilie la cârma, o Comunitate Sud-Americana (pe model UE) si o Alianta Sud-Atlantica (gen NATO) este o sansa si pentru UE si chiar pentru NATO.