VIDEO Tensiuni la graniţa României: Ucraina a capturat un petrolier aflat sub pavilion rusesc. Reacţia Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
petrolier rus sechestrat ucraina foto facebook secur ser ukraine

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat joi o înregistrare video cu încercuirea unui petrolier rus în portul Ismail, situat pe Dunăre, lângă România.

SBU a difuzat un filmuleţ prin care anunţă încercuirea petrolierului rus „Nika Spirit“ în portul Ismail, regiunea Odesa.

Potrivit Parchetului Militar Ucrainean, cel puţin şapte membri ai echipajului au fost reţinuţi în urma acestei acţiuni.

Procurorul militar şef al Ucrainei Anatoli Matios a publicat pe Facebook o poză (foto mai jos) cu paşapoartele celor şapte marinari arestaţi.

În schimb, compania Altomar Shipping, proprietarul navei încercuite, a anunţat că membrii echipajului sunt în siguranţă şi se vor întoarce în Rusia.

Un anunţ în acest sens a fost făcut şi de o delegetă pe lângă Kremlin, Tatiana Moskalkova. „Vor urca într-un autobuz şi vor pleca în Republica Moldova, de unde vor zbura spre Moscova“, a spus ea. 

Pasapoarte cetateni rusi arestati in portul Izmail

Paşapoartele cetăţenilor ruşi arestaţi în largul portului Ismail

Potrivit SBU, nava a fost încercuită miercuri, sub motivul că a participat la blocarea a trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci. SBU anunţă că este vorba de nava „Neyma“, a cărei denumire a fost schimbată între timp în „Nika Spirit“. Vasul a fost identificat în baza seriei.

„Nika Spirit“ a sosit la Ismail din Kavkaz, via România, potrivit unui oficial rus.

„Petrolierul avea o încărcătură de 2.000 de tone. A plecat din Kavkaz, apoi a traversat Dunărea prin România şi a sosit la Ismail. Nava este în exploatare de 30 de ani“, a spus pentru Sputnik News Serghei Fişov, de la Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transporturi (ITF).

Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov afirmă însă ca nava sosise la Ismail pentru reparaţii şi nu avea încărcătură la bord. Potrivit lui, operaţiunea fusese aprobată marţi de preşedintele Volodimir Zelenski.

Altomar Shipping susţine că a cumpărat nava în iarna acestui an.

Reacţia Moscovei

Ministerul rus de Externe a reacţionat printr-un comunicat: „Analizăm circumstanţele incidentului înainte să luăm măsurile potrivite. Dacă acest lucru va implica luarea de ostatici ruşi, va fi calificat drept o încălcare a dreptului internaţional şi vor exista consecinţe imediate“.

Conform agenţiei ruse Interfax, la bordul navei se aflau în jur de 15 marinari, toţi cetăţeni ruşi.

Leonid Sluţki, şeful Comitetului pentru Relaţii Externe al Dumei de Stat, a catalogat încercuirea navei drept „piraterie susţinută de stat“ şi a afirmat că reprezintă „o presiune ilegală asupra investigaţiei“ legate de marinarii ucraineni arestaţi de Rusia.

Incidentul din Kerci

Capturarea navei „Nika Spirit“ survine la fix opt luni de la incidentul naval din Kerci. La 25 noiembrie 2018, trei nave militare ucrainene au fost încercuite şi confiscate de Paza de Coastă Rusă sub motivul încălcării apelor teritoriale ale Rusiei. Autorităţile ruse au arestat atunci 24 de marinari ucraineni şi au deschis o anchetă.

Tensiunile sunt la cote maxime între Kiev şi Moscova, fiind amplificate de anexarea Crimeei de către Rusia şi susţinerea, atât logistică, cât şi militară, acordată de Moscova separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite