UPDATE Criza imigranţilor. Violenţe la graniţa ungaro-croată între refugiaţi: armata Croaţiei, în stare de alertă. Sute de refugiaţi, arestaţi în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Croaţiei de a închide 7 dintre cele 8 puncte ale frontierei cu Serbia, în condiţiile sosirii a peste 11.000 de imigranţi în ţară, într-o singură zi, nu îi opreşte pe refugiaţi: aceştia continuă să pătrundă în Uniunea Europeană prin câmpurile din Serbia, transmite Reuters. S-au înregistrat violenţe la graniţa cu Ungaria, iar Croaţia îşi intensifică prezenţa armată.

UPDATE - Sute de imigranţi, reţinuţi în Ungaria, unde au pătruns ilegal din Croaţia

Aproximativ 600 de imigranţi au pătruns, vineri după-amiază, din Croaţia în Ungaria, fiind reţinuţi de autorităţile ungare, relatează MTI, potrivit Mediafax.

Imigranţii extracomunitari, majoritatea tineri, au fost duşi în centre de înregistrare, anunţă Poliţia ungară, fără a oferi detalii.

Croaţia a trimis 22 de autocare cu imigranţi extracomunitari la frontiera cu Ungaria, unde sunt peste 200 de poliţişti şi militari ungari.

_______________________________________________

Valul de imigranţi a luat drumul Croaţiei în ultimele două zile, după ce drumul lor spre Europa de Vest, prin Ungaria, a fost blocat de un gard de metal, de ameninţări cu închisoarea şi de un conflict cu poliţia ungară, care a încercat să ţină în frâu imigranţii violenţi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene. 

În Croaţia au avut loc violenţe, în oraşul Beli Manastir, aproape de frontiera cu Ungaria. Sute de refugiaţi s-au luptat între ei, autorităţile croate reuşind cu greu să-i despartă. 

Au fost efectuate şi primele arestări la graniţa dintre Ungaria şi Croaţia, poliţiştii maghiari prinzând un grupă de 10-12 refugiaţi care au trecut ilegal frontiera, anunţă Digi24.

Croaţia şi-a intensificat prezenţa armată la graniţa cu Serbia, trimiţând vehicule blindate şi personal suplimentar.

Croaţia şi-a plasat armata în stare de alertă. Mesajul autorităţilor: Ţara e plină

   

Sute de imigranţi au ocolit poliţia croată prin câmpuri şi au ajuns cu trenul la graniţa cu Slovenia, într-un marş disperat care a divizat Europa. 

Grup de imigranţi pe câmp, în drum spre graniţa Serbiei cu Croaţia FOTO AP

image

 

Ungaria a început construcţia gardului la frontiera croată

Ungaria a început vineri dimineaţă construcţia unui gard temporar la frontiera cu Croaţia, a anunţat premierul Viktor Orban, citat de agenţia MTI.

Orban a declarat pentru postul public de radio Kossuth că gardul urmează să aibă o lungime de 41 de kilometri, iar "linia preliminară de apărare" va fi finalizată vineri.

„Trebuie să întreprindem aceleaşi acţiuni care au fost implementate la frontiera ungaro-sârbă", a adăugat el. Câteva sute de poliţişti şi soldaţi au fost trimişi la graniţa ungaro-croată, a precizat premierul, amintind că autorităţile ungare au capturat deja un terorist.

Ştim cine a organizat atacul împotriva statului ungar de pe teritoriul sârb", a subliniat premierul Orban.

Toate eforturile trebuie să se concentreze acum pe oprirea fluxului de imigranţi clandestini, iar acest "lanţ de afaceri" trebuie întrerupt, a apreciat Orban, referindu-se la modul în care Europa ar trebui să gestioneze criza migraţiei ilegale.

Premierul ungar a anunţat miercuri decizia de a construi un gard metalic pe unele segmente ale frontierei cu Croaţia, deşi Budapesta şi-a atras critici internaţionale dure din cauza construirii unui gard la frontiera cu Serbia.

Marţi, Ungaria a anunţat de asemenea că va construi un gard metalic şi pe segmente ale frontierei cu România, lung de 70 de kilometri. Explicând această decizie, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a precizat că traficanţii de persoane care acţionează de-a lungul frontierei cu Serbia îşi schimbă ruta din cauza gardului construit acolo, iar presiunea ar urma să se mute în direcţia României.

„Oricum, puterea reală nu constă într-un gard", a subliniat Orban miercuri, referindu-se la noile măsuri legislative mai dure luate de Ungaria împotriva imigranţilor.

 

Croaţia şi-a plasat armata în stare de alertă, pe fondul crizei refugiaţilor

Liderii croaţi au plasat armata în stare de alertă, după haosul de joi de la frontiera cu Serbia, pe unde mii de solicitanţi de azil au intrat în ţară, reatează Associated Press.

Numeroşi imigranţi s-au înghesuit joi să prindă locuri în cele câteva autobuze şi trenuri cu care urmau să fie transportaţi spre nord, zeci de oameni fiind răniţi. După ce Ungaria şi-a închis graniţa cu Serbia, imigranţii au fost nevoiţi să se orienteze spre Croaţia pentru a-şi continua drumul spre ţările Europei occidentale. Până joi seara, 9.200 de persoane au intrat în ţară în 48 de ore, potrivit poliţiei croate.

 

Imigranţi în Croaţia FOTO AP 

image

 

În aceste condiţii, liderii croaţi au anunţat că ţara lor este la capacitate plină. Ministrul croat de Interne, Ranko Ostojici, a declarat joi că ţara sa este "absolut plină" şi le-a transmis imigranţilor un mesaj: "Nu mai veniţi aici. Staţi în centrele de refugiaţi din Serbia şi Macedonia şi Grecia. Acesta nu este drumul către Europa. Autobuzele nu vă pot duce acolo. Este o minciună".

De asemenea, Slovenia a anunţat că imigranţii sosiţi din Croaţia vor fi trimişi înapoi în această ţară.

Astfel, preşedintele croat, Kolinda Grabar Kitarovici, a cerut armatei să fie în stare de alertă şi să acţioneze dacă este nevoie să protejeze frontiera de imigranţi.

Ministrul de Interne a sugerat chiar că Croaţia şi-ar putea închide frontierele dacă se va confrunta cu mii de imigranţi nou-sosiţi.

Refugiaţi din Ungaria, îmbrăcaţi în haine tradiţionale rome şi ajutaţi să treacă în Germania

Mai multe organizaţii ale romilor din Transilvania atrag atenţia autorităţilor ungare şi române că etnici romi profită de situaţia refugiaţilor din Ungaria şi îi ajută să ajungă în Germania, contra unor sume de bani, îmbrăcându-i în haine tradiţionale ţigăneşti, pentru a deruta Poliţia ungară, notează Mediafax.

Preşedintele Asociaţiei Roma Umanitate Cluj-Napoca, Aurel Pascu, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, că a semnalat public această situaţie deoarece nu doreşte ca România să fie, din nou, "catalogată în mod negativ din partea forurilor europene în ceea ce priveşte integrarea romilor".

"Mai multe organizaţii ale romilor din Transilvania atrag atenţia autorităţilor maghiare şi române asupra unor fapte care se petrec în cazul refugiaţilor aflaţi pe teritoriul Ungariei. Unele persoane refugiate arabe sunt ajutate să ajungă în Austria şi Germania de către romi din România, în schimbul unor sume mari de euro, iar pentru a deruta Poliţia ungară acestea sunt îmbrăcate în haine tradiţionale ţigăneşti. Semnalăm public situaţia autorităţile ungare şi române pentru a lua măsuri adecvate în aceste cazuri pe care le considerăm infracţiuni, deoarece nu dorim ca România să fie, din nou, catalogată în mod negativ din partea forurilor europene în ceea ce priveşte integrarea romilor", a spus Pascu.

Potrivit acestuia, mai multe persoane de etnie romă din România, chiar din judeţul Cluj, trec cu autoturismele graniţa în Ungaria şi racolează refugiaţi arabi din Budapesta pe care îi îmbracă în haine tradiţionale ţigăneşti şi îi duc până la Viena sau la Passau, în Germania.

"Sunt maşini cu numere de România, iar pasagerii par toţi romi, iar poliţiştii unguri sau austrieci îi lasă să treacă fără probleme. Romii care profită de pe urma refugiaţilor încasează cam 1.500 de euro de la o persoană refugiată. Pentru copii nu se percepe niciun ban. Printre cetăţenii români care sunt arestaţi în prezent în Ungaria pentru trafic de fiinţe umane sunt şi unii de etnie romă”, a subliniat Aurel Pascu.

Acesta a susţinut că liderii adevăraţi ai romilor nu trebuie să scoată în faţă doar lucrurile pozitive din cadrul etniei, ci şi aspectele negative pentru ca, prin aducerea lor la cunoştinţa opiniei publice, astfel de cazuri să fie stopate.

"Numai aşa comunitatea romilor din România poate face paşi repezi spre o integrare socială în societate", a menţionat preşedintele Asociaţiei Roma Umanitate.

El a adăugat că vorbeşte şi în numele altor asociaţii rome, precum Gipsy Media, Asociaţia Romilor din Transilvania, Centrul Creştin al Romilor din Transilvania, Organizaţia Etnică a Romilor din România, Uniunea Romilor din Transilvania.

 

Guvernul ungar decretează stare de criză în alte două judeţe, pe fondul crizei imigranţilor

Între timp, în Ungaria guvernul a decretat stare de criză în alte două judeţe, pe fondul crizei imigranţilor, numărul total al judeţelor vizate de această măsură ajungând astfel la şase (Baranya, Somogy, Bacs-Kiskun, Csongrad, Zala şi Vas). 

Starea de criză a fost decretată în judeţele Zala şi Vas, din vestul Ungariei. Măsura a intrat în vigoare vineri dimineaţă, la ora 8.00 (9.00, ora României), şi este valabilă cel mult până la 18 martie 2016, potrivit Mediafax.

 

Danemarca va primi refugiaţi suplimentari, dar nu conform unor cote obligatorii

 

Guvernul Danemarcei a anunţat că va accepta imigranţi suplimentari şi va contribui cu fonduri pentru consolidarea frontierelor Uniunii Europene, în contextul în care peste 8.000 de extracomunitari, cei mai mulţi din Siria, au ajuns în ultimele două săptămâni pe teritoriul danez.

Premierul Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, a declarat că ţara sa va contribui cu 100 de milioane de euro, în 2015-2016, la eforturile europene de gestionare a crizei refugiaţilor.

Ministrul danez al Imigraţiei, Inger Stojberg, a declarat că Danemarca nu va lua parte la nicio schemă obligatorie de distribuire a imigranţilor. Cu toate acestea, se oferă să preia încă 1.000 de refugiaţi. Majoritatea imigranţilor intraţi în Danemarca în ultimele două săptămâni speră să ajungă în Suedia, notează Mediafax.

Danemarca se aşteaptă la venirea a 20.000 de solicitanţi de azil anul acesta, după înregistrarea a 14.000 în 2014.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite