Un referendum olandez ar putea bloca CETA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activiştii olandezi au declarat sâmbătă că au acumulat aproape două treimi din semnăturile necesare pentru a forţa guvernul să organizeze un referendum cu privire la noul acord comercial UE-Canada (CETA), în ceea ce se poate dovedi un regres în afacerea proaspăt încheiată, transmite AFP.

Acordul controversat, în lucru de şapte ani, a fost semnat în cele din urmă la sfârşitul săptămânii trecute, la Bruxelles, după ce a fost împiedicat de rezistenţă venită în ultimul minut din partea regiunii Valonia din Belgia.

Acordul trebuie însă acum să se întoarcă la majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pentru ratificare.

Anumite grupuri din Ţările de Jos cer, cu această ocazie, un referendum pentru a stabili dacă parlamentul olandez ar trebui să ratifice acordul economic şi comercial CETA, precum şi acordul transatlantic cu Statele Unite, cunoscut sub numele de TTIP.

O petiţie lansată în octombrie 2015 a strâns mai mult de 190.400 de semnături din 300.000 necesare pentru a obliga guvernul să organizeze un referendum pe această temă.

"Vrem să facem clar pentru politicieni că TTIP şi CETA sunt, din punctul nostru de vedere, acorduri şi tratate care ar fi trebuit discutate mai deschis şi ar trebui schimbate drastic, a declarat pentru AFP Niesco Dubbelboer din mişcarea Meer Democratie (mai multă democraţie).

Aceste tratate sunt "acorduri de modă veche, post-coloniale, în care interesele marilor investitori şi companii" domină, a spus el, argumentând că interesele "climatice şi de durabilitate ar trebui să fie mai mult în prim plan", în cadrul negocierilor.

Grupul său şi-a unit forţele cu grupul olandez de mediu Milieudefensie, un grup numit Foodwatch şi o altă organizaţie non-profit numită Institutul Transnaţional.

Vestea opoziţiei lor vine la doar câteva luni după ce alegătorii au respins în luna aprilie un pact cheie de cooperare UE-Ucraina, în cadrul unui referendum similar.

Olanda este acum singura ţară care nu a ratificat încă acordul cu Kievul, într-o ruşine majoră pentru cei 28 de membri ai UE, care l-au lăsat pe primul-ministru Mark Rutte să lupte pentru a găsi un compromis.

Votul din aprilie, care abia a depăşit necesarul de semnături pentru a fi valid, a fost organizat de grupurile eurosceptice din Ţările de Jos şi văzut pe scară largă ca o lovitură la adresa Uniunii Europene, zbrobită şi mai puternic, câteva luni mai târziu, de votul Brexit din Marea Britanie.

Organizatorii petiţiei privind CETA spun însă că nu sunt anti-Europa. "Sunt pro-UE, nu anti-UE", a declarat pentru AFP Dubbelboer, dar a precizat: "eu cred că Europa ar trebui să fie mai democratică”.

"O mulţime de oameni simt deja că procesul de luare a deciziilor este departe de ei, din cauza Europei. Şi acorduri precum CETA şi TTIP fac această situaţie şi mai clară".

Cu toate acestea, orice referendum cu privire la acordul comercial rămâne la multe luni depărtare şi el va fi organizat, în cazul în care cele 300.000 de semnături sunt strânse, abia după alegerile generale din martie din Ţările de Jos.

Acordul CETA va elimina 99 la sută din taxele vamale dintre UE şi Canada, legând piaţa unică a UE din 28 de naţiuni cu cea de-a 10-a cea mai mare economie din lume.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite