Summit-ul anti-corupţie de la Londra, sub tirul criticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
summit anticoruptie

La Londra a început joi un summit mondial anti-corupţie sub preşedinţia prim ministrului britanic, David Cameron. Criticii conferinţei pun la îndoială credibilitatea guvernului britanic în privinţa promovării luptei împotriva corupţiei la nivel mondial, atât timp cât premierul Cameron nu ia măsuri drastice pentru îngrădirea paradisurilor fiscale de pe urma cărora el însuşi a profitat.

Premierul britanic David Cameron şi-a propus ca ca liderii prezenţi la summit să semneze "prima declaraţie mondială împotriva corupţiei". 

Documentul îi va angaja pe semnatari "să acţioneze împreună" împotriva corupţiei, dar şi "să declare că fenomenul corupţiei sabotează eforturile depuse pentru a lupta împotriva sărăciei, promova prosperitatea şi a combate terorismul şi extremismul". 

De asemenea, semnatarii vor trebui "să lichideze fenomenul corupţiei oriunde îl constată, să urmărească penal şi să sancţioneze persoanele care comit, facilitează sau sunt complici la" acte de corupţie. 

"Lupta împotriva corupţiei nu se va câştiga de la o zi la alta. Va lua timp, curaj şi hotărâre", a  afirmat David Cameron într-un comunicat. 

"Împreună, vom pune lupta împotriva corupţiei acolo unde trebuie să fie: în fruntea agendei internaţionale", a adăugat el. 

Summitul reuneşte printre alţii lideri din ţări puternic afectate de corupţie, ca preşedintele afgan, Ashraf Ghani, ori omologul său nigerian, Muhammadu Buhari. 

Mai participă secretarul de stat american, John Kerry, directorul general al FMI, Christine Lagarde, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, sau preşedintele ONG-ului anticorupţie Transparency International, José Ugaz. 

Summitul de la Londra îşi propune expunerea corupţiei aşa încât să nu mai poată exista locuri de ascuns, pedepsirea făptaşilor de corupţie şi apărarea victimelor corupţiei şi eliminarea culturii corupţiei oriunde ar exista ea.

Secretarul de stat John Kerry a afirmat: "Astăzi costul corupţiei globale explodează şi explodează pretutindeni. În pofida unor progrese recente, ca o comunitate globală nu facem destul ca să eliminăm acest flagel, iar aceasta trebuie să se schimbe".

În parlamentul britanic opoziţia Laburistă a acuzat de ipocrizie guvernul Conservator comparând găzduirea de către acesta a unui summit anti-corupţie cu o vulpe paznic la coteţul de păsări.

"Guvernul refuză să ia măsuri semnificative pentru a închide constelaţia de paradisuri fiscale britanice care împreună constituie cea mai mare reţea financiară secretă din lume", a spus Diane Abbott, responsabilă cu dezvoltarea internaţională în cabinetul din umbră al Partidului Laburist.

Luna trecută premierul Cameron a fost nevoit să recunoască faptul că el însuşi a fost beneficiarul unui fond de investiţii dintr-un paradis fiscal din Caraibe, fond înfiinţat de tatăl său care a decedat în 2010, după dezvăluirile Panama Papers.

Premierul britanic, David Cameron, a fost înregistrat marţi în timp ce îi spunea Reginei Elisabeta a II-a că la Summitul Anticorupţie de la Londra vor participa liderii unor ţări „fantastic de corupte“, cum ar fi Nigeria sau Afganistan, transmite agenţia Reuters.

Înregistrarea publicată de postul ITN prezintă o secvenţă din discuţia de la o întâlnire a lui Cameron cu regina. „Am avut în această dimineaţă o şedinţă de guvern foarte reuşită“, îi spune el la începutul discuţiei, referindu-se apoi la summitul ce va avea loc miercuri şi joi la Londra. „Vor veni nigerienii, de fapt vor veni în Marea Britanie liderii unor ţări fantastic de corupte. Nigeria şi Afganistan, probabil două dintre cele mai corupte ţări ale lumii', a spus şeful executivului.

Regina nu i-a răspuns, în schimb a intervenit în discuţie Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cu remarca: „Dar actualul preşedinte nu este corrupt“. Apoi cineva din apropiere care a auzit discuţia a spus răzând: „Presupun că ei vin pe banii lor“. 

În replică, premierul Cameron a spus că „totul trebuie să fie deschis“. „Nu există sesiuni cu uşile închise. Totul trebuie să fie în faţa presei. Şi va fi ... Ar putea fi foarte interesant“, a adăugat el.

Preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, şi cel al Afganistanului, Ashraf Ghani, ambii participanţi la summitul de la Londra, recunosc corupţia din ţările lor şi au promis că vor lua măsuri împotriva acestui fenomen. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite