Parlamentul Marii Britanii a dezbătut aplicarea unei interdicţii de călătorie pentru Donald Trump
0
O dezbatere mai puţin obişnuită a avut loc, luni, în legislativul Marii Britanii, acolo unde Camera Comunelor a dezbătut timp de trei ore aplicarea unei interdicţii de călătorie pentru controversatul om de afaceri şi principal favorit la candidatura republicanilor pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta din Statele Unite, Donald Trump, relatează CNN şi BBC.
Parlamentarii britanici au dezbătut această măsură după ce o petiţie populară pentru aplicarea statutului de „persona non-grata” în Marea Britanie pentru Donald Trump a strâns peste 500.000 de semnături. Petiţia a fost bazată pe comentariile islamofobe ale miliardarului american făcute de-a lungul campaniei sale pentru câştigarea candidaturii republicane.
Trump a propus recent închiderea graniţelor Statelor Unite pentru persoanele de religie musulmană, ca soluţie la problemele imigraţiei masive a persoanelor din Orientul Mijlociu şi a terorismului islamic. Propunerea nu este prima cu tentă islamofobă făcută de Trump, care a mai declarat că ar fi de acord cu instaurarea unei baze de date speciale în care să fie înregistraţi toţi rezidenţii musulmani din Statele Unite, în scopul monitorizării mai atente a acestora.
Majoritatea parlamentarilor britanici s-au arătat reticenţi la adresa propunerii, însă argumentul principal a fost o posibilă deteriorare a relaţiilor cu Statele Unite ale Americii. În acelaşi timp, alţi opozanţi ai măsurii au argumentat că aplicarea ei l-ar putea transforma pe Trump într-o figură martirică în Statele Unite, generând simpatie înainte alegerilor primare pentru candidatul republican la prezidenţiale.
Parlamentarul laburist Jack Dromey, unul dintre susţinătorii măsurii, a fost destul de direct în portretizarea miliardarului: „Eu cred că Donald Trump ar trebui interzis pe o rază de 1.000 de mile în jurul ţărmurilor britanice... Donald Trump este liber să fie nerod, dar nu poate fi lăsat liber să devină un nerod periculos în Marea Britanie” a declarat acesta, conform BBC.
Este pentru prima dată când legislativul britanic a ţinut o dezbatere specială privind aplicarea măsurii în cazul unei singure persoane, însă reuniunea de luni a avut mai mult un rol consultativ; la sfârşitul ei nu s-a stabilit organizarea unui vot în acest sens.
Secretarul de Interne al Marii Britanii, Theresa May, are dreptul de a aplica măsura şi fără avizul parlamentarilor britanici, în cazul în care consideră că o eventuală prezenţă a lui Trump în Regatul Unit ar putea fi „nefavorabilă binelui public”.
Cu puţin timp înaintea organizării primelor etape ale alegerii candidatului republican pentru prezidenţialele din acest an, Donald Trump este favorit la obţinerea candidaturii, având o medie a procentajelor din sondaje de 37,2% conform Huffpost Pollster – care monitorizează majoritatea sondajelor semnificative legate de alegerile prezidenţiale – cu un avans de 18 procente în faţa lui Ted Cruz.