Laptop al armatei germane cu informaţii clasificate, vândut pe eBay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie germană de securitate cibernetică a descoperit  documente militare clasificate ale armatei germane pe un laptop din anii 2000 vândut pe eBay, relatează Deutsche Welle.

Specialiştii în domeniul securităţii cibernetice de la G data, o reputată firmă germană,  au cumpărat de pe eBay un laptop dezafectat al armatei federale germane contra sumei de 90 de euro doar din curiozitate ca să descopere documente clasificate uşor accesibile pe hard drive-ul computerului.

Rularea unui program pe laptopul neprotejat de parolă a scos  la iveală  instrucţiuni despre cum poate fi distrus sistemul mobil de apărare antiaeriană LeFlaSys Ozelo livrat pentru prima dată armatei germane în 2001 şi încă în folosinţă. Un sistem sol-aer are rolul de a proteja centrele de comandă şi soldaţii de pe teren.

Dosarele erau marcate cu nivelul cel mai jos al informaţiilor clasificate.

Expertul companiei G data, Tim Berghoff, a declarat pentru Deutsche Welle că laptopul cântărind cinci kilograme era unul solid, fiind conceput pentru a fi folosit pe teren şi era în bună stare de funcţionare.

„Laptopul achiziţionat de noi conţine informaţii tehnice detaliate despre sistemul LeFlaSys (sistem antiaerian cu rază scurtă de acţiune), incluziv instrucţiuni pas cu pas pentru operare şi întreţinere. Totodată sunt şi informaţii despre operarea sistemului de urmărire a ţintei şi a platformei de tragere, ca şi, desigur instrucţiuni despre cum poate fi distrus sistemul pentru a nu fi folosit de forţele inamice”, a spus Berghoff.

Echipa de experţi a firmei a putut efectua o copie a hard-drive-ului.

„A fost foarte uşor să accesăm informaţia. Computerul nu avea parolă, iar conectarea la programul care cuprindea documentaţia sistemului de armament era protejat cu o parolă lesne de ghicit. Odată trecut de acest pas, am putut naviga liber prin fişiere.

Dispozitivul a fost pus la vânzare de către o firmă de reciclare din Bingen.

Datele de pe computer trebuiau distruse

Ministrul apărării a declarat pentru cotidianul Die Spiegel, primul care a relatat ştirea, că firma de reciclare avea responsabilitatea de a şterge datele.

„Computerele vechi folosite pentru sistemele de apărare aeriană au fost dezafectate şi trimise la reciclare cu instrucţiuni stricte de a şterge sau a face inutilizabile mediile de stocare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării care a precizat că probabil a fost o eroare a firmei de reciclare şi că informaţiile recuperate nu reprezintă un incident serios de securitate care să dea potenţialilor inamici date de importanţă critică.

Armata are obligaţia legală de a distruge toate datele înainte să scoată la vânzare echipamente IT.

Thomas Wieland Un expert militar care are un blog specializat în informaţii militare a declarat pentru New York Times că computerele incompatibile cu sisteme de operare învechite sunt încă folosite pentru controlarea sistemelor moderne de artilerie care nu sunt  actualizate la fel de rapid ca computerele comerciale de ultimă oră.

„Este motivul pentru care armata încă are computere pe care rulează Windows 2000 sau XP”, a spus acesta.

În 2019, un pădurar din Bavaria de Sus a găsit instrucţiuni clasificate pentru sistemele de artilerie de rachete Mars după ce a cumpărat patru laptopuri de la o licitaţie organizată de autorităţile federale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite