Europa, noul „punct de fierbinte” al importurilor de arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shutterstock
Shutterstock

Europa a înregistrat cea mai mare creştere a importurilor de arme din lume în ultimii cinci ani, o tendinţă care urmează să se accelereze în urma angajamentelor recente de reînarmare pe fondul ameninţării reprezentate de Rusia, au declarat luni cercetători în acest domeniu, relatează AFP.

În timp ce, la nivel global, exporturile de arme au scăzut cu 4,6% în 2017-2021, comparativ cu acelaşi interval de timp precedent, Europa a înregistrat o creştere de 19%, potrivit unui studiu publicat de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

„Europa este noul punct fierbinte”, a declarat pentru AFP Siemon Wezeman, coautor al raportului anual de peste trei decenii.

"Vom creşte cheltuielile militare nu puţin mai mult, ci mult. Avem nevoie de arme noi şi multe dintre acestea vor veni din importuri", a spus cercetătorul principal, adăugând că majoritatea ar putea proveni din alte ţări europene şi din SUA.

Germania, în special, a anunţat deja planuri de creştere a cheltuielilor militare, la fel şi Danemarca şi Suedia.

E de aşteptat ca ţările europene speriate de invadarea Ucrainei de către Rusia să-şi întărească armatele cu avioane de luptă, cum ar fi avioanele de luptă americane F-35, rachete, artilerie şi alte arme grele.

„Majoritatea acestor lucruri vor dura ceva. Trebuie să urmezi un proces, să te decizi,  să plasezi comenzi, trebuie să produci. Toate astea durează, în general, cel puţin câţiva ani", a spus Wezeman.

Acesta spune că de fapt  tendinţa ascendentă a început după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, efectele fiind vizibile acum.

Cota Europei în comerţul global cu arme a crescut deja de la 10 la 13% în ultimii cinci ani, iar această pondere va creşte „substanţial”, potrivit Wezeman.

Caracterul opac al multor contracte şi donaţiile de arme fără plată fac dificilă furnizarea unei cifre exacte a  comerţuuil mondial cu arme, dar experţii estimează cifra de afaceri la aproape 100 de miliarde de dolari (91 de miliarde de euro) anual.

Potrivit SIPRI, Asia şi Oceania au rămas principala regiune importatoare în ultimii cinci ani, găzduind 43% din transferurile de arme şi şase dintre cei mai mari importatori ai lumii: India, Australia, China, Coreea de Sud, Pakistan şi Japonia.

În timp ce importurile de arme către cea mai populată regiune a lumii au scăzut cu aproximativ cinci procente în ultimii cinci ani, Asia de Est şi Oceania în special au înregistrat  o creştere puternică, cu 20 şi, respectiv, 59 la sută.

„Tensiunile dintre China şi multe state din Asia şi Oceania sunt principalul motor al importurilor de arme în regiune”, au spus autorii raportului într-un comunicat.

Izolarea Rusiei

În Orientul Mijlociu, a doua cea mai mare piaţă, reprezentând 32% din importurile globale de arme, creşterea a fost de trei procente, fiind determinată în principal de investiţiile în Qatar, pe fondul tensiunilor cu vecinii săi din Golf.

„Preţurile actuale ale petrolului înseamnă că vor avea venituri mari şi asta se traduce de obicei în comenzi mari de arme”, a observatt Wezeman.

Între timp, Americile şi Africa şi-au văzut importurile în scădere bruscă, cu 36 şi, respectiv, 34 la sută, reprezentând fiecare aproximativ şase la sută din importurile globale de arme.

În ceea ce priveşte ţările individuale, India şi Arabia Saudită se află pe primul loc ca cei mai mari importatori, fiecare reprezentând 11%, înaintea Egiptului (5,7%), Australiei (5,4%) şi Chinei (4,8%).

Când vine vorba de ţările exportatoare, SUA sunt în frunte, cu 39 la sută.

Rusia rămâne pe locul doi, deşi ponderea sa a scăzut la 19% în ultimii cinci ani, în mare parte din cauza scăderii importurilor Chinei, care acum este aproape complet independentă de armele ruseşti.

Izolarea Rusiei pe fondul sancţiunilor din cauza războiului din Ucraina va cântări probabil şi mai mult asupra industriei sale de arme în viitor.

„Cu siguranţă va exista un blocaj din partea SUA. Asta se întâmplă deja de câţiva ani- dacă cumpăraţi arme din Rusia, atunci este posibil să vă sancţionăm în diferite moduri", a spus Wezeman, invocând tensiunile apărute după achiziţionarea sistemelor ruseşti de apărare antirachetă S-400 de către Turcia. 

„Cred că presiunea va fi enormă asupra unor ţări precum Algeria sau Egiptul care sunt importatori substanţiali de arme ruseşti”.

Franţa este al treilea cel mai mare exportator cu 11%, în timp ce China şi Germania s-au menţinut pe locurile al patrulea şi al cincilea cu 4,6 şi, respectiv, 4,5%.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite