Coaliţia de centru-dreapta, aflată la putere, a câştigat alegerile legislative din Portugalia, în pofida a patru ani de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pedro Passos Coelho sărbătoreşte victoria coaliţiei guvernamentale la alegerile legislative FOTO AFP
Pedro Passos Coelho sărbătoreşte victoria coaliţiei guvernamentale la alegerile legislative FOTO AFP

După patru ani de austeritate, coaliţia guvernamentală de centru-dreapta condusă de premierul Pedro Passos Coelho a reuşit să câştige alegerile legislative de duminică din Portugalia, dar nu mai deţine majoritatea absolută necesară stabilităţii, relatează AFP online.

Coaliţia de centru-dreapta a câştigat alegerile legislative din Portugalia cu 38,6% din sufragii, faţă de 32,4% obţinute de Partidul Socialist (PS) al fostului primar al Lisabonei, Antonio Costa, potrivit rezultatelor cvasifinale.

Dată mul timp perdantă, coaliţia a inversat tendinţa din sondaje în cursul ultimelor săptămâni, dar a rămas departe de scorul de 50,4% obţinut la alegerile legislative din 2011, soldate cu înfrângerea socialistului Jose Socrates.

Pedro Passos Coelho nu a obţinut un mandat clar, care să-i permită să guverneze într-un context stabil. În noul Parlament, alianţa guvernamentală va dispune de 104 mandate din cele 226, în timp ce Partidul Socialist va dispune de 85. Patru mandate atribuite voturilor din străinătate vor fi cunoscute abia la 14 octombrie.

„Victoria noastră este incontestabilă“, a dat asigurări Pedro Passos Coelho, şeful Partidului Social-Democrat (PSD, centru-dreapta), care s-a declarat pregătit să formeze imediat un nou guvern, împreună cu partenerul său minoritar CDS (conservator).

Totuşi, el a recunoscut că „noua structură a Parlamentului cere eforturi mai mari din partea tuturor“, invitând astfel Partidul Socialist să participe la negocierile asupra unor „acorduri indispensabile punerii în aplicare a unor reforme importante“.

Succes istoric pentru extrema stângă

Partidele de stânga vor dispune de-acum de majoritatea mandatelor din Parlament şi, dacă vor reuşi să depăşească animozităţile istorice, ar putea ameninţa supravieţuirea unui guvern condus de dreapta.

Recunoscându-şi înfrângerea, şeful PS Antonio Costa a sugerat că nu va împiedica pentru moment formarea unui Executiv minoritar condus de Passos Coelho.

„PS nu va contribui la o majoritate de blocaj dacă nu va fi în măsură să propună o alternativă guvernamentală credibilă“, a afirmat el.

Un guvern de stânga condus de PS este greu de format, atât timp cât Partidul Comunist va cere ieşirea Portugaliei din zona euro, iar Blocul de Stânga va insista pentru restructurarea datoriei ţării, două linii roşii pentru socialişti.

„PS este în măsură să formeze un guvern“, a declarat la rândul său Jeronimo de Sousa, liderul Partidului Comunist, apreciind că, deşi „a obţinut cel mai mare număr de voturi“, totuşi coaliţia de centru-dreapta „a suferit o înfrângere“.

Blocul de Stânga, o formaţiune similară coaliţiei Syriza, la putere în Grecia, a obţinut un scor istoric - 10,2% -, depăşind pentru prima dată Partidul Comunist, aliatul Verzilor, care a primit 8,3% din voturi.

Totuşi, în opinia lui Passos Coelho, „peste 70% din forţele politice ale (noului) Parlament (portughez) pledează pentru apartenenţa la Uniunea Europeană şi la moneda unică“.

Din 1974, anul instaurării democraţiei în ţara din Peninsula Iberică, Portugalia a cunoscut mai multe guverne minoritare, atât de stânga, cât şi de dreapta, însă doar unul singur şi-a dus mandatul până la capăt.

Spectrul falimentului încă bântuie

Resemnaţi, alegătorii portughezi au readus la putere alianţa guvernamentală, care a reuşit să salveze ţara de la austeritate, dar au refuzat să-i ofere încredere totală.

Lipsa de entuziasm s-a observat îndeosebi în rata de absenteism record de 43,1%, faţă de 41,9% în 2011.

Ales în iunie 2011, Pedro Passos Coelho, în vârstă de 51 de ani, un centrist-liberal, a preluat conducerea unei ţări care risca să intre în incapacitate de plăţi.

Predecesorul său, Jose Socrates, tocmai cerea la acea vreme un ajutor în valoare de 78 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

„Dreapta a reuşit să inoculeze mesajul potrivit căruia revenirea la putere a socialiştilor ar readuce ţara aproape de faliment, la fel ca în 2011“, a comentat politologul Antonio Costa Pinto.

Astăzi, după un plan drastic de redresare, Portugalia şi-a reluat creşterea economică, în timp ce rata şomajului este în scădere.

„Am votat pentru cei care sunt la putere, pentru că ţara merge un pic mai bine“, a mărturisit Domingos Birra, un pensionar în vârstă de 71 de ani, în timp ce ieşea dintr-o secţie de votare dintr-un cartier burghez din Lisabona.

„Nimic nu se va schimba peste noapte, austeritatea va continua“, a comentat, resemnat, Manuel Augusto, în vârstă de 75 de ani, care, în schimb, a votat pentru Partidul Socialist, într-un cartier popular din capitală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite