Ce ar căuta un submarin rusesc în Suedia
0Dacă un submarin rusesc chiar a ajuns în apele teritoriale suedeze, acest fapt ar da naştere la o mulţime de întrebări. „The Telegraph“ încearcă să răspundă la unele dintre ele.
În cazul în care vânătoarea suedezilor după un „submarin rusesc“ dispărut seamănă cu o scenă a Războiului Rece, nu este o coincidenţă. Diplomaţii din Moscova sau occidentalii pot nega că se întrevede începutul celui de-al doilea Război Rece, însă adevărul este că relaţiile dintre state sunt la cel mai scăzut nivel încă de la sfârşitul Uniunii Sovietice, notează jurnaliştii „The Telegraph“.
Iar „submarinul lipsă“ este un comportament tipic pentru Războiului Rece: spionare sau testare deliberată a reacţiei occidentalilor.
Spionajul
Suedia poate că nu este membră NATO, alianţa întunecată identificată de liderii Apărării ruseşti drept inamicul numărul unu. Însă ţara a luat mereu foarte în serios apărarea „neutralităţii“ sale. Coasta Suediei este încă „decorată“ cu echipamente ruseşti ale Războiului Rece.
Suedia are una dintre cele mai avansate marine din lume: noile corvete Visby sunt denumite „primele nave invizibile ale lumii“. În relativ mica Mare Baltică, Suedia devine o superputere maritimă, iar vecina Rusia, care are porturi în Baltică la Sankt Petersburg şi la Kaliningrad, este normal să studieze atent ce se petrece cu ţara neutră.
Poate fi ruşinos să fii prins, dar nu este surprinzător să găseşti un submarin rusesc care oferă mentenanţă echipamentului de spionaj subacvatic, poate instalat în timpul Războiului Rece, sau care poate doar studiază exerciţiile Marinei suedeze.
Testarea apelor
O altă explicaţie pentru un submarin rusesc în apele suedeze este că submarinul în chestiune a dorit să fie prins. Cu Occidentul şi Rusia care sunt într-un conflict tacit privind anexarea Crimeei şi războiul din estul Ucrainei, tensiunile din Marea Baltică sunt mai mari decât în orice alt moment al istoriei recente.
NATO a avut tot felul de exerciţii în zonă pentru a anunţa Rusia că orice încercare de repetare a aventurilor din Estonia, Letonia sau Lituania va fi înnăbuşită. Iar Rusia şi-a trimis propriile semnale prin „exerciţiile de antrenament“, notează „The Telegraph“.
Luna trecută, Aviaţia suedeză a încercat să împiedice o incursiune a două avioane ruseşti care plecau din Kaliningrad. Misiunea avioanelor părea să fie de testare: cât de departe pot intra în spaţiul aerian suedez înainte să fie întoarse din drum. Asta este o parte a strategiei Războiului Rece care testa apărarea vecinilor şi anunţa că armata rusă este pusă pe treabă.
Armatele occidentale spun că asemenea zboruri au devenit îngrijorător de frecvente, Marea Britanie, SUA şi Japonia întorcând avioane ruseşti din spaţiul lor aerian în ultimele câteva luni.
Trimiterea unui submarin pentru a cerceta coasta suedeză poate fi modul în care Marina rusească ţine pasul cu Forţele Aeriene ruseşti, astfel anunţând Occidentul că Rusia nu va fi intimidată în această mare strategică.

Fotografie cu nava neidentificată din Arhipelagul Stockholm FOTO Forţele Armate Suedeze
Recuperare de spioni
Toată lumea ştie, scriu jurnaliştii „The Telegraph“, că cel mai bun rol al unui submarin în orice dramă a Războiului Rece este să livreze sau să recupereze spioni de pe malurile ţărilor ostile, la adăpostul întunericului.
Urmând această logică, nava în chestiune aproape sigur a dat de necazuri în timp ce livra un agent rus pe malul unei insule din Marea Baltică. Ce ar putea face un asemenea spion acolo, trebuie să lăsăm imaginaţia să ne spună.
Dar, Rusia şi Suedia nu sunt în război, iar compania aeriană Aeroflot are două zboruri pe zi de la Moscova către Stockholm. Aşa că, în cazul în care agenţiile de spionaj ale Moscovei nu cumva şi-au pierdut abilitatea de a călători incognito, Rusiei i-ar trebui un motiv foarte bun pentru a risca transmiterea de spioni într-un asemenea mod.
Ameninţarea Occidentului cu arme nucleare
Duminică, un zvon a apărut pe conturile de Twitter ucrainene potrivit căruia submarinul dispărut ar fi „Dmitri Donskoi“, un submarin armat al flotei nordice a Rusiei echipat cu rachete nucleare Bulava.
Unul dintre cele mai mari submarine construite vreodată, se spunea pe Twitter, „Dmitri Donskoi“ ar fi suferit avarii şi acum ar fi eşuat undeva pe fundul Mării Baltice, incapabil să contacteze Moscova sau să ameninţe Scandinavia cu o formă de Cernobîl maritim.
Zvonul a prins, mai ales pe fondul amintirilor dezastrului Kursk, atunci când un submarin s-a pierdut cu tot cu echipaj în Marea Barents, în 2000.
Dar, la 175 de metri, Donskoi este aproape de mărimea unui portavion şi, în apele mici ale Balticii, foarte greu de ascuns.
Orice pândeşte de-a lungul insulelor Arhipelagului Stockholm, nu este un submarin armat. Să sperăm, conchide „The Telegraph“.
Citeşte şi:
Duminică, Suedia a dat publicităţii o fotografie puţin neclară în care se vede o navă misterioasă în Arhipelagul Stockholm. Armata suedeză caută un submarin străin în cadrul celei mai mari mobilizări a ţării de la Războiul Rece încoace, scrie „Business Insider“. O sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării spune însă că misteriosul submarin este olandez. Dar, armata olandeză spune că submarinul nu-i aparţine.
Suedia în alertă. Activitate submarină suspectă în Arhipelagul Stockholm
Forţele armate suedeze au trimis nave de război şi elicoptere, sâmbătă, ca întăriri în jurul arhipelagul Stockholm, în urma unor informaţii „credibile“ despre "o activitate subacvatică suspectă" în regiune.
Militarii Forţele Navale şi cele Aeriene se vor antrena alături de echipajele navelor militare americane Mount Whitney şi Cole, în cadrul exerciţiului Black Sea Resolve.