Ambiţiile oligarhilor ucraineni sfâşie ţara în două. Reprivatizarea companiilor energetice pune pe jar şi Occidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia de a schimba legal privatizările trecute poate indica că Poroşenko (dreapta) şi Kolomoiski (stânga) au ajuns la un fel de acord, cel puţin pentru viitorul apropiat
Decizia de a schimba legal privatizările trecute poate indica că Poroşenko (dreapta) şi Kolomoiski (stânga) au ajuns la un fel de acord, cel puţin pentru viitorul apropiat

Coaliţia de guvernământ din Ucraina se află din nou în pericol. Pe 7 aprilie, autorităţile au contestat legal privatizarea unor companii, făcută în 2012 şi 2013 de guvernul Ianukovici. Deşi actualul preşedinte, Petro Poroşenko, a prezentat decizia ca fiind un pas înainte în limitarea influenţei oligarhilor, această mişcare ar putea oferi unor oameni de afaceri, inclusiv lui Poroşenko, ocazia de a-şi împărţi bunurile între ei.

Decizia autorităţilor ucrainene de a contesta privatizarea unor companii, realizată în 2012 şi 2013 de guvernul fostului preşedinte Viktor Ianukovici, poate semnala o cooperare mai mare între unii oligarhi ai ţării apropiaţi de guvernul actual, pro-occidental. Totuşi, renaţionalizarea şi privatizarea care ar urma vor îndepărta membrii coaliţiei de guvernământ din Ucraina care îşi doresc reforma, notează Stratfor, într-o analiză a modului în care oligarhii sfâşie ţara.

Privatizarea unor companii energetice contestată de procurorul general

Biroul procurorului general încearcă să anuleze privatizarea din 2012 a unor acţiuni din DTEK Dniproenergo, una dintre cele mai mari companii de energie termală din Ucraina. Autorităţile susţin că DTEK, firma deţinută de oligarhul Rinat Ahmetov, a cumpărat acţiunile în cadrul unei licitaţii suspecte şi la un preţ mult mai scăzut decât valoarea de pe piaţă. 

Biroul procurorului contestă şi vânzarea din 2013 a pachetului majoritar de acţiuni a companiei energetice Donbasenergo către unul dintre aliaţii lui Ahmetov, Igor Gumeiuk, dar şi privatizarea distribuitorului regional de energie, compania Zakarpattiaoblenergo, scrie Stratfor.

Deşi privatizările din Ucraina au implicat deseori metode corupte, decizia de a ataca bunurile lui Ahmetov şi a aliaţilor săi este rezultatul unei schimbări în dinamica puterii din rândul oligarhilor, ca urmare a crizei din estul ţării. 

Ahmetov, care a fost unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Ucraina, şi-a pierdut din influenţă şi a suferit pierderi financiare substanţiale din cauză că aliaţii săi din partidul condus de Ianukovici, Partidul Regiunilor, au pierdut putere şi separatiştii au preluat controlul provinciei Doneţk, centrul imperiului său financiar. Poziţia slăbită a lui Ahmetov a condus la decizia procurorului general de a viza aceste companii, în mod special.

Oameni înarmaţi pentru întărirea controlului asupra companiilor de stat

Între timp, schimbarea guvernului a dat putere altor oligarhi. Poroşenko a devenit preşedinte, în timp ce Igor Kolomoiski a devenit guvernator al regiunii Dnipropetrovsk şi un jucător foarte influent în Kiev.

Poroşenko şi Kolomoiski s-au ciocnit recent privind asumarea insistentă a lui Kolomoiski a puterii a două companii energetice deţinute în mare parte de stat. Kolomoiski a folosit chiar oameni înarmaţi pentru a prelua controlul asupra sediilor firmelor. Demiterea lui Kolomoiski din postul de guvernator a ridicat riscul unei rupturi politice dintre cei doi oligarhi. Kolomoiski nu a mai apărut în public încă de la înlocuirea sa şi se spune că petrece mult timp în străinătate.

Împăcare pe termen scurt?

Totuşi, decizia de a schimba legal privatizările trecute poate indica că Poroşenko şi Kolomoiski au ajuns la un fel de acord, cel puţin pentru viitorul apropiat. Kolomoiski a susţinut public reprivatizarea unor bunuri care, spune el, au fost privatizate ilegal în trecut, susţinând că asemenea privatizări ar ajuta la ameliorarea problemelor bugetare ale Ucrainei.

Kolomoiski şi oamenii de afaceri apropiaţi de el, la fel şi Poroşenko şi aliaţii lui, au un interes în redresarea afacerilor din trecut de care au beneficiat oligarhii rivali şi le-a oferit celor apropiaţi de guvern o ocazie de a cumpăra companii dorite.

Premierul se opune reprivatizării

Totuşi, unii membri ai coaliţiei de guvernământ pro-occidentale se opun renaţionalizării bunurilor oligarhilor. Premierul Arseni Iaţeniuk, care este încleştat într-o luptă politică cu Petro Poroşenko, a pus la îndoială în trecut propunerile de a anula privatizările trecute. Mai mult, el a făcut paşii necesari pentru a încetini procesul redistribuirii bunurilor unor oligarhi ca Ahmetov. 

Totuşi, Iaţeniuk a solicitat companiilor distribuitoare de energie regionale, deţinute de Dmitri Firtaş şi de Serghei Liovocikin, oligarhi care au legături cu Rusia şi cu Ianukovici, să plătească chirie pentru că folosesc sistemul de gazoducte deţinute de stat.

Occidentul este cu ochii pe Ucraina

Guvernele străine, Fondul Monetar Internaţional şi companiile occidentale vor urmări cu atenţie cum autorităţile ucrainene continuă procesul legal de contestare al privatizărilor trecute. Odată ce aceste bunuri vor fi scoase la licitaţie, organismele internaţionale şi guvernele vor dori să se asigure că reformele şi măsurile anticorupţie promise de Guvernul ucrainean, la schimb pentru ajutor financiar, sunt implementate.

Organismele internaţionale vor vrea să se asigure şi că politicienii şi oligarhii asociaţi cu guvernul nu-şi vor folosi poziţia pentru a obţine avantaje pe nedrept. Companiile occidentale, îngrijorate de drepturile de proprietate, vor urmări şi ele aceste acţiuni. În acelaşi timp, în ochii votanţilor ucraineni, care au susţinut mişcarea Maidan şi noua coaliţie de guvernământ, rezultatul reprivatizărilor reprezintă un test-cheie pentru promisiunile de schimbare făcute de Guvern.

Rupturile din Guvernul de la Kiev ajută Kremlinul să destabilizeze ţara

Rupturile dintre membri coaliţiei de la Kiev pot ajuta Kremlinul în ambiţiile sale de a destabiliza Ucraina şi pot întârzia integrarea ţării în blocurile politice şi de apărare ale Occidentului (NATO şi UE). 

Anularea privatizărilor trecute poate fi privită iniţial ca un pas înainte al procesului de reformă al Ucrainei. Însă reprivatizarea acestor bunuri poate dezvălui influenţa continuă a oligarhilor în politica ţării, subminând legitimitatea Guvernului şi punând în pericol perspectivele economice ale Ucrainei. 

În timp ce oligarhii, ca preşedintele Poroşenko sau Kolomoiski, muncesc la redistribuirea bunurilor, credibilitatea şi coeziunea Kievului vor fi foarte atent studiate, conchide Stratfor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite