Zborul MH370: un scenariu terifiant şi foarte multe întrebări fără răspunsuri
0A trebuit să treacă 17 zile ca să aflăm cam pe unde a căzut Boeingul 777 al companiei Malaysian Airlines. Această descoperire a dat naştere la o teorie, care ar trebui să explice ce s-a întâmplat la bordul aeronavei, însă şi ea are foarte multe „găuri“.
Cel mai mare mister aviatic din ultimii 50 de ani e departe de a fi rezolvat, chiar şi acum când avem confirmarea că Boeingul companiei Malaysian Airlines a „aterizat“ pe fundul Oceanului Indian şi nu pe vreo pistă, deturnat de terorişti, sau pe vreo insulă, ca în serialul „Lost“.
Chiar şi aşa însă, evenimentele de astăzi au ridicat mai multe întrebări referitoare la ceea ce s-a întâmplat la bordul aeronavei în care s-au aflat 239 de pasageri.
Cea mai populară teorie: depresurizare
Ultimul mesaj transmis de copilotul zborului MH370 către turnul de control de la Kuala Lumpur a venit la ora 01.17: „În regulă. Noapte bună!“.
Cei mai mulţi specialişti intervievaţi de CNN susţin că, probabil, la două minute de la acest mesaj, dintr-un motiv necunoscut – defecţiune tehnică sau o mică explozie – avionul ar fi fost lovit de o depresurizare.
Argumentele în favoarea acestei teorii sunt:
*La ora 01.19, avionul a virat spre vest, părăsindu-şi traseul spre Beijing. Piloţii ar fi recurs la această manevră pentru a ateriza, de urgenţă, la cel mai apropiat aeroport, cel din Kota Bharu (Malaezia), singurul din zonă care are o pistă suficient de lungă pentru aterizarea unui Boeing 777.
*Mutarea de mai sus a fost urmată, imediat, de alta: avionul care se afla la o altitudine de 10.600 de metri a coborât, brusc, la 3.600 de metri. De ce e importantă această altitudine? Pentru că e cea la care pasagerii pot respira în cabină, fără să aibă nevoie de măştile de oxigen, chiar şi în cazul unei depresurizări.
Scenariu terifiant: piloţii au murit, pasagerii şi-au aşteptat moartea
Sursele intervievate de CNN s-au referit şi la un scenariu şocant. E posibil ca, după depresurizare, în cazul în care, într-adevăr, s-a întâmplat aşa ceva, piloţii să fi murit, închişi în cabina lor, în timp ce pasagerii sau măcar o parte dintre ei să fi supravieţuit.
Potrivit acestui scenariu, avionul ar fi zburat prin sistemul autopilot vreo şase, şapte ore, până când a rămas fără combustibil şi a căzut în Oceanul Indian. Din această teorie reiese că, dacă vreun pasager a rămas în viaţă, chiar şi după depresurizare, acesta şi-a aşteptat, pur şi simplu, moartea. Asta deoarece, cu piloţii decedaţi, nu mai era nimeni care să facă să aterizeze Boeingul.
O altă teorie vorbeşte despre un „avion-zombie“. Potrivit acesteia, după depresurizare, toţi cei aflaţi la bord, pasageri şi piloţi, ar fi murit cu mult înainte ca aeronava să cadă în ocean, iar Boeingul 777 ar fi zburat cu nişte cadavre, prin sistemul autopilot.
Întrebări la care nu s-a găsit, deocamdată, niciun răspuns
Teoria depresurizării avionului are şi unele „găuri“. Sunt evenimente care nu pot fi explicate, cel puţin în acest moment, când nu s-a găsit aeronava căzută în ocean.
*Atunci când a virat spre stânga, părăsindu-şi traseul spre Beijing, pilotul a executat această manevră în două minute. Adică foarte lent, ceea ce nu indică vreo situaţie haotică la bord. „Avionul a virat atât de subtil, încât e posibil ca pasagerii nici să nu fi realizat acest lucru“, a declarat un fost pilot pentru CNN.
Întrebare: dacă a existat o defecţiune tehnică majoră, atunci cum de piloţii au virat spre vest atât de calm?
*După ce a coborât la o altitudine de 3.600 de metri, care le-ar fi permis pasagerilor să respire, avionul a urcat, din nou, după câteva minute. Dacă ar fi rămas la 3.600 de metri, avionul ar fi consmuat mult mai mult combustibil - cu 30%, 40% mai mult pe oră - şi n-ar fi putut zbura încă şase, şapte ore.
Întrebare: dacă au coborât la 3.600 de metri, în caz de depresurizare, atunci de ce piloţii au urcat, din nou, ulterior?
*„Să zbori, să navighezi şi să comunici“. Iată regula după care se ghidează orice pilot, potrivit specialiştilor CNN. Totuşi, piloţii zborului MH370 n-au luat legătura cu nimeni, după ce avionul ar fi fost lovit de o defecţiune tehnică.
Întrebare: dacă au avut timp să vireze foarte lent spre vest, dacă au coborât la 3.600 de metri şi au urcat, ulterior, atunci de ce pilotul şi asistentul său n-au găsit şi câteva secunde pentru a le spune celor de la sol despre problemele tehnice de care s-au lovit?
Precedentul Payne Stewart
Dacă zborul MH370 a fost lovit de o depresurizare, atunci, practic, s-a repetat tragedia care a dus la moartea lui Payne Stewart, unul dintre cei mai cunoscuţi jucători de golf din lume.
La 25 octombrie 1999, Stewart şi alţi cinci pasageri se aflau la bordul unui avion care ar fi trebuit să-i ducă de la Orlando (Florida) la Dallas (Texas). În timpul zborului, la un moment dat, pilotul n-a mai răspuns la mesajele primite de la sol. Imediat, două avioane de război F-16 au decolat şi s-au apropiat de aeronava în care se afla Payne Stewart. Ce s-a constatat? Geamurile avionului erau îngheţate şi nimeni nu se mişca în interior.
Ce s-a întâmplat? Din cauza depresurizării, pilotul şi pasagerii ori au murit sufocaţi, ori şi-au pierdut cunoştinţa. Avionul a continuat să zboare prin sistemul autopilot, până când a rămas fără combustibil şi a căzut pe un câmp, aproape de Mina, South Dakota.
