Un cuplu canadian este acuzat de spionaj în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kevin şi Julia Garrat (stânga), împreună cu cei doi copii FOTO ctvnews.ca
Kevin şi Julia Garrat (stânga), împreună cu cei doi copii FOTO ctvnews.ca

Un cuplu canadian acuzat că spiona lângă o graniţă sensibilă a Chinei cu Coreea de Nord este ţinut în izolare de peste 80 de zile, potrivit spuselor fiului celor doi, fiindu-le refuzat constant accesul la consiliere legală, anunţă Reuters.

Cei doi canadieni sunt ţinuţi într-un centru din oraşul de graniţă chinez Dandong, fapt ce a încordat relaţiile dintre China şi Canada, chiar înainte de o vizită plănuită a premierului canadian Stephen Harper la un summit multilateral ce se va ţine luna viitoare la Beijing. 

Kevin şi Julia Garratt au avut voie să se întâlnească pentru puţin timp săptămâna trecută, micul dejun luat împreună fiind primul contact pe care l-au avut unul cu altul în timpul detenţiei. „Nu mă îngrijorează sănătatea fizică, ci mai mult cea mentală. Nu poţi ţine pe cineva în asemenea condiţii de izolare timp de 80 de zile, să nu poată vorbi cu nimeni şi fără niciun contact din afară, să nu ştie ce se petrece. Nu e vorba de mâncare şi de apă aici“, explică fiul celor doi reţinuţi în China.

Cuplul canadian şi-a deschis o cafenea în Dandong, în 2008. Presa de stat chineză a raportat că ei sunt suspectaţi de spionaj, dar nu li s-a adus nicio acuzaţie oficială şi nu este clar exact de ce anume ar putea fi acuzaţi, potrivit Reuters.

Kevin Garrat a spus anul trecut unei congregaţii din Canada că este la conducerea unui sălaş de rugăciune frecventat de nord-coreeni, mulţi dintre care au trecut la creştinism înainte de a se reîntoarce în ţara izolată. Sute de lucrători umanitari creştini de lângă graniţa cu Coreea de Nord au fost reţinuţi sau forţaţi să părăsească zona.

Kevin şi Julia se află sub supravegherea continuă a cel puţin doi gardieni. Oficiali ai consulatului canadian spun că îi vizitează la fiecare două săptămâni, declară Simeon Garrat, fiul celor doi. Cuplul este interogat frecvent, deşi multe dintre subiectele din interogatorii nu sunt cunoscute.

„Rutina lor zilnică presupune trezirea, micul dejun şi aşteptarea să vadă dacă vor fi interogaţi sau nu în ziua respectivă“, explică fiul lor, Simeon.

Copiii cuplului comunică cu cei doi prin scrisori transmise consulatului canadian. Însă nu toate aceste scrisori ajung la deţinuţi. 

Autorităţile au refuzat constant solicitările familiei de a oferi acces la consiliere legală, încă de când cuplul a fost reţinut pe 4 august 2014, susţine o sursă. „Ei rămân închişi şi izolaţi, iar condiţiile sunt înjositoare, mai ales că li se refuză contact uman. În această situaţie, orice fiinţă umană aflată sub presiunea unei astfel de izolări, se poate incrimina“, explică sursa pentru Reuters.

Este neobişnuit ca străinii să fie acuzaţi de încălcarea legii privind secretele de stat din China, o infracţiune serioasă care se pedepseşte cu închisoare pe viaţă sau chiar cu moartea în cazurile cele mai severe. În septembrie, Canada a ratificat un acord privind protejarea investiţiilor străine din China, după o întârziere de doi ani a unei mişcări ce ar putea ajuta la ridicarea tensiunilor cu această ţară, conchide Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite