UPDATE Protestatarii din Hong Kong au ajuns la porţile guvernului. Următorul pas este ocuparea clădirilor guvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari pro-democraţie din Hong Kong, odihnindu-se la intrarea în complexul de clădiri guvernamentale în care îşi are sediul liderul executiv Leung FOTO AP
Protestatari pro-democraţie din Hong Kong, odihnindu-se la intrarea în complexul de clădiri guvernamentale în care îşi are sediul liderul executiv Leung FOTO AP

Joi dimineaţă, activiştii pro-democraţie din Hong Kong au ajuns cu protestele la uşa clădirii guvernului. Protestatarii s-au aşezat pe jos chiar lângă intrarea în sediul liderului executiv Leung Chun-ying, exprimându-şi nemulţumirea faţă de el şi faţă de guvernul central de la Beijing. Ei avertizează că dacă şeful guvernului nu-şi dă demisia până joi seară, vor ocupa diverse clădiri guvernamentale, informează CNN.

Unii activişti pro-democraţie din Hong Kong spun că următorul pas este ocuparea clădirilor guvernamentale. Aceasta ar fi o mişcare drastică, însă protestatarii susţin că este necesară pentru a atrage atenţia oficialilor şi pentru a aduce schimbarea.

Încă nu putem obţine un răspuns normal, acceptabil. Aceasta este ultima acţiune din partea noastră“, spune Joshua Wong, un tânăr de 17 ani. Unii specialişti consideră că această ultimă confruntare a fost gândită încă de când Hong Kong a făcut tranziţia de sub controlul britanic, sub cel chinez, în 1997, notează CNN.

Tensiunile din Hong Kong au început să se înteţească după o decizie de la sfârşitul lunii august prin care Beijingul decidea care sunt candidaţii pentru alegerile guvernamentale din regiune, ce vor avea loc în 2017. Actualul şef al guvernului din Hong Kong, Leung Chun-ying spune că alegerile anuale sunt un lucru bun pentru cetăţeni, deoarece va lăsa cele cinci milioane de votanţi ai oraşului să aleagă câştigătorul, nu un comitet de 1.200 de membri plin de loialişti chinezi.

Dar mulţimea a solicitat o lipsă de restricţie privind candidaţii la şefia guvernului şi, mai general, oamenii au demonstrat împotriva a ceea ce ei numesc „un control crescut al Beijingului asupra Hong Kongului“. De asemenea, se solicită demisia actualului şef executiv, Leung, acesta fiind acuzat că ţine partea Chinei, şi nu a populaţiei din Hong Kong.

„Vrem să deranjăm rutina şefului executiv“, explică Cyrus Koo, de 25 de ani, motivul pentru care s-au aşezat pe treptele clădirii guvernului. „Activiştii sunt dispuşi să discute cu alţi lideri ai oraşului şi chiar cu chinezii, dar nu cu Leung, a declarat un alt reprezentant al mişcării pro-democraţie“, Lester Shum. El a solicitat ca liderul executiv, Leung, să demisioneze până joi seara din funcţia sa, altfel protestatarii vor „ocupa diverse clădiri guvernamentale importante“, spune Shum.

Însă, ambele părţi solicită calm, pe fondul dezbaterii privind următorii paşi ce trebuie urmaţi. Până acum, 83 de oameni (53 de bărbaţi şi 30 de femei) au fost răniţi în cadrul protestelor, potrivit unui oficial al guvernului. El nu a vrut să comenteze natura sau gravitatea rănilor.

Cele mai violente ciocniri dintre protestatari şi forţele guvernamentale au avut loc duminică. Însă, în afară de acea zi, lucrurile au fost relativ calme şi, se pare, ambele tabere vor să păstreze această stare de fapt.

Guvernul îi somează pe manifestanţi să se disperseze

Tensiunea a urcat brusc joi seara la Hong Kong, după un avertisment lansat de către autorităţi către manifestanţi, somaţi să se disperseze, şi transportarea de către poliţie a unor lăzi cu gloanţe de cauciuc, ceea ce provoacă temeri cu privire la un epilog violent, relatează AFP.

Guvernul le-a răspuns cu fermitate liderilor studenţilor "revoluţiei umbrelelor", care cer demisia şefului Executivului, şi a lansat un nou apel la încetarea mişcării de protest, care sună, de fapt, ca un avertisment.

"Guvernul şi poliţia îi îndeamnă pe cei care s-au adunat în zona cartierului general al poliţiei, a CGO (sediul Executivului) şi a CEO (biroul şefului Executivului) să nu le mai blocheze accesul şi să se disperseze paşnic cât mai rapid posibil", se arată într-un comunicat oficial.
 

„Majoritatea tăcută“ din Hong Kong, petiţie împotriva „Revoluţiei umbrelelor“

Aproximativ 1,5 milioane de locuitori din Hong Kong, conservatori din cadrul "majorităţii tăcute", au semnat o petiţie prin care cer "pace" şi resping "revoluţia umbrelelor" - aproximativ 70.000 de studenţi şi susţinători ai Occupy Central care ocupă străzile oraşului-stat, relatează CNN, preluat de Mediafax.

Editorii CNN avertizează într-o notă că materialul, semnat de către Robert Chow - un jurnalist "veteran" din Hong Kong şi cofondatorul grupului "Silent Majority for Hong Kong" (Majoritatea Tăcută pentru Hong Kong), creat în 2013, care se opune "Revoluţiei Umbrelelelor" - exprimă opinia jurnalistului.

"Hong Kong-ul este în pragul unei revoluţii", scrie Chow, precizând că se referă la revoluţia "majorităţii tăcute, conservatorii de vârstă mijlocie, greu de definit, care preferă schimbarea în mod ordonat - segmentul de obicei ignorat de media, îmbătrânind şi deloc sexi". Este vorba despre unul din cinci dinte cei şapte milioane de locuitori ai oraşului-stat, subliniază el. Campania a fost organizată de Alianţa pentru Pace şi Democraţie, din care grupul face parte.

"Suntem, toţi, aceşti 1,5 milioane, marionetele Beijingului?", întreabă el şi răspunde "greu de crezut". "Suntem diferiţi şi divizaţi politic ca orice majoritate tăcută din alte oraşe. Singura diferenţă este că am ieşit în faţă înainte ca lucrurile să ia o turnură urâtă", continuă Chow, adăugând că grupul doreşte "pace şi democraţie - sufragiu universal în 2017", dar respinge Occupy Central deoarece încearcă să ţină Hong Kong-ul "ostatic în lupta pentru brandul său de democraţie".

În opinia lui Chow, care se exprimă în numele grupului, "este necesar ca reforma politică să fie negociată" şi ca "oamenii să decidă pentru ei-înşişi", indiferent că sunt conservatori sau progresişti. El este conştient de faptul că grupul "pandemocratic" care susţine mişcarea Occupy Central deţine "atuul", adică adună suficiente voturi cât să opună un veto oricărui pachet de reforme vizând Consiliul Legislativ pe care îl consideră inacceptabil.

Promisiunea Occupy de a paraliza centrul financiar este reală şi va afecta atât clasa mijlocie, cât şi "oamenii de rând", mai mult decât îi va afecta pe bogaţi, apreciază jurnalistul, evocând pierderi pe bursă, închiderea magazinelor şi perturbarea vieţii de zi cu zi a locuitorilor oraşului.

"Nu vrem să fim ţinuţi ostatici şi folosiţi ca pioni într-un joc politic şi nu vrem să avem soarta zecilor de milioane de persoane din lume care suferă pierderi financiare, răniri ori sunt chiar ucise în crize cauzate de (cei) agresivi politic şi aventurieri", subliniază jurnalistul. Membri ai "majorităţii tăcute" se duc la susţinătorii Occupy şi le spun să se ducă acasă, Alianţa a cerut în mod deschis mişcării să renunţe la acţiunile de ocupare din cartierele Mong Kok şi Causeway Bay în semn de bunăvoinţă, dar a fost ignorată, potrivit lui Chow.

UE şi-a exprimat „preocuparea“

Uniunea Europeană şi-a a exprimat „preocuparea“ în legătură cu situaţia din Hong Kong, îndemnând toate părţile să aibă atitudine de „reţinere“, relatează AFP.

Autorităţile din Hong Kong le-au cerut manifestanţilor adunaţi pentru a cere drepturi electorale suplimentare să se disperseze, avertizând cu o intervenţie.

„Suntem preocupaţi de evenimentele din Hong Kong şi îndemnăm toate părţile să dea dovadă de reţinere“, anunţă Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

„Încurajăm toate părţile să lucreze în spiritul compromisului pentru găsirea unei soluţii constructive în cadrul sistemului «o ţară, două sisteme»“, continuă SEAE.

 

Citeşte şi:

Demonstraţiile pro-democraţie din Hong Kong sunt „ilegale”, apreciază ministrul chinez de Externe

Pentru prima dată de la izbucnirea lor, manifestaţiile pro-democraţie din Hong Kong au fost catalogate drept „acţiuni ilegale” de către ministrul chinez de Externe, Wang Yi, relatează BBC. Cu toate acestea, mii de studenţi rămân pe străzi şi cer să-şi aleagă singuri propriii conducători.

Simbolurile revoluţiei din Hong Kong: un adolescent care a dat startul protestelor şi imnul rock al demonstranţilor

Joshua Wong are doar 17 ani, dar este cofondator al „Scholarism“, mişcare ce a dat startul protestelor din Hong Kong. Tânărul este implicat în campanii de acest fel încă de când avea 15 ani, însă nu-i place să fie considerat un model. Demonstranţii din Hong Kong sunt reprezentaţi de unele dintre cele mai puternice simboluri: adolescenţi implicaţi social şi melodii rock sau din musicaluri pe post de imnuri.

Lucruri care pot fi văzute doar la un protest din Hong Kong

Zeci de mii de tineri din Hong Kong demonstrează paşnic, aceştia încercând să evite declanşarea unei confruntări cu forţele de ordine şi să obţină ceea ce îşi doresc: alegeri libere pentru desemnarea şeful guvernului local.

VIDEO Proteste pentru democraţie la Hong Kong. Beijingul ignoră cerinţele manifestanţilor: „Faptul că sunteţi încă în viaţă arată cât de tolerantă este China”

Protestele au intrat în cea de-a cincea zi la Hong Kong, unde zeci de mii de oameni cer Beijingului să le permită să-şi aleagă propriii lideri, independenţi de Partidul Comunist. Puterea, după ce a încercat o reprimare în forţă a mişcării, a retras poliţiştii, însă ignoră manifestaţia, pe care o consideră ilegală.

Hong Kong: bătălie pentru democraţie

De patru zile, zeci de mii de chinezi blochează centrul financiar al Hong Kong-ului, cerând puterii comuniste de la Beijing să le permită să-şi aleagă propriii lideri, independenţi de Partidul Comunist.

Studenţii din Hong Kong vor democraţie: proteste paşnice înnăbuşite de poliţie cu gaze lacrimogene

În Hong Kong au loc revolte ca parte din mişcarea Ocupare Centrală prin Dragoste şi Pace, iniţiată de studenţii Universităţii. Studenţii pro-democraţie au solicitat alegeri libere pentru conducerea regiunii. Vineri seara, poliţia  a folosit spray-uri lacrimogene, iar protestatarii au aruncat cu sticle de plastic în timp ce se îndreptatu spre o piaţă publică din apropierea guvernului. Peste zece oameni, majoritatea studenţi, au fost arestaţi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite