Lupta împotriva corupţiei în China presupune şi vizite forţate în închisori pentru ca funcţionarii să vadă ce-i aşteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul campaniei anticorupţie, desfăşurată de Guvernul chinez, funcţionarii sunt obligaţi să viziteze închisorile pentru a vedea cum ar arăta viaţa lor dacă vor comite ilegalităţi, informează „Agerpres“.

Înalţii funcţionari şi partenerii de viaţă au obligaţia să viziteze închisorile, pentru a vedea cum e viaţa acolo. În puşcărie, ei se pot întâlni cu foşti colegi, condamnaţi pentru corupţie, care le vor spune exact cum îşi duc traiul. Vizitele sunt organizate de Comisia Centrală de Inspecţie şi Disciplină din cadrul Partidului Comunist.

Funcţionarii publici trebuie „să fie conştienţi“

Măsura a fost decisă pentru ca funcţionarii publici „să fie conştienţi“ de consecinţele faptelor de corupţie. În ultimele luni, angajaţii din mai multe ministere au fost duşi în astfel de vizite, soţiile sau soţii lor nefiind excluşi, mai ales pentru ca implicaţiile corupţiei să devină o temă de discuţie în familie

Funcţionarii şi soţiile lor sunt impresionaţi când văd cât de oribil este să-ţi pierzi libertatea şi prestigiul personal, dar cred că impactul cel mai puternic este resimţit mai mult de către cei tineri“, declară un funcţionar care a participat la o astfel de vizită, citat de Agerpres.

Însă, altă angajată, în vârstă de 25 de ani, consideră vizitele acestea „inutile“, fiind mai mult „un spectacol“.

Lupta împotriva corupţiei a devenit principalul obiectiv al preşedintelui Xi Jinping, care a lansat în anul 2013, când a preluat puterea, o campanie intitulată „Să luptăm împotriva tigrilor şi muştelor“, aluzie la ideea că această campanie îi vizează pe toţi cei bănuiţi de fapte de corupţie, indiferent de poziţia sau influenţa lor în partid, continuă Agerpres.

Anul trecut, peste 4.000 de funcţionari din China au fost judecaţi pentru corupţie, mare parte din ei ajungând în închisoare. Nici oficialii înalţi n-au scăpat, printre cei aduşi în faţa instanţei fiind şi nume sonore din politica chineză, precum fostul ministru al securităţii Zu Yongkang, al cărui proces este în desfăşurare, sau fostul secund al Forţelor Armate chineze, Xu Caihou, decedat în urmă cu două luni.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite