Liderii chinezi, gata să renunţe la legea copilului unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil chinez FOTO AFP
Copil chinez FOTO AFP

Membrii Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Chinez (PCC) s-au reunit luni într-un hotel din Beijing. Timp de patru zile, ei vor purta discuţii asupra celui de-al 13-lea plan cincinal, o „foaie de parcurs“ care prevede stabilirea directivelor economice, politice şi sociale ale Chinei pentru perioada 2016-2020.

Pe fondul încetinirii creşterii economice a Chinei, cei 375 de membri ai CC al PCC sunt aşteptaţi să se pronunţe asupra unor măsuri importante. Potrivit unor voci, una dintre acestea ar putea fi politica copilului unic, care necesită o relaxare mai mare.

Politica copilului unic a fost introdusă în 1979. Concepută pentru a controla naşterile şi sporul demografic ameţitor, efectele adverse ale acestei politici nu au întârziat să apară. În prezent, China este ameninţată de îmbătrânirea populaţiei, de lipsa forţei de muncă şi de un dezechilibru de gen. În China, la fiecare 118 bărbaţi sunt 100 de femei, în timp ce un locuitor din zece are peste 65 de ani.

„Imigranţii economici şi alte categorii din cadrul populaţiei active îmbătrânesc, ceea ce poate afecta vitalitatea economică a ţării noastre. Situaţia poate fi îmbunătăţită într-o anumită măsură prin schimbarea politicii copilului unic“, explică Wang Jun, profesor la Universitatea Sun Iat-sen.

Politica copilului unic a fost deja relaxată cât de cât. Potrivit unei măsuri luate în 2013, unele cupluri care îndeplinesc anumite criterii pot avea doi copii. În aceste zile, mai-marii Chinei ar putea decide eliminarea acestor criterii, ceea ce le-ar permite chinezilor să aibă câte doi copii.

„ Numărul copiilor trebuie să crească, pentru ca în 20 de ani China să nu aibă probleme din cauza scăderii populaţiei active. Trebuie evitată cu orice preţ scăderea forţei de muncă, care a început de câţiva ani. Este singurul mijloc de a face faţă exploziei costurilor legate de îmbătrânirea populaţiei şi cheltuiele de sănătate“, spune economistul francez Pierre Sabatier pentru BFM TV.

„Nu mai trăim în anii ’60-’70 când populaţia creştea ameţitor“, spune la rândul său François Godement, un istoric specializat în China. „Problema din acest moment a Chinei este dezechilbrul între tineri şi bătrâni. Populaţia ţării îmbătrâneşte, deoarece politica copilului unic este în vigoare de peste 30 de ani. Ori, China nu are mijloacele necesare de a asigura traiul zilnic a unei populaţii tot mai bătrâne. Trebuie urgent să se renunţe la politica copilului unic pentru a echilibra numărul populaţiei active “, afirmă el.

Soluţii controversate

Recent, un profesor universitar chinez a stârnit un scandal imens în ţara sa, după ce a propus ca bărbaţii săraci să împartă aceeaşi soţie, pentru a soluţiona dezechilbrul de gen şi pentru a preveni posibile tulburări sociale.

Propunerea îi aparţine profesorului universitar de economie Xie Zuoshi. „Bărbaţii cu un venit mare se vor căsători mai uşor, pentru că îşi permit o soţie. Pentru cei cu venituri mici, o soluţie ar fi poliandria“, scrie pe blogul său Xie, care predă la Universitatea Zhejiang.

De fapt, spune el, fenomenul nu este străin Chinei. „În unele zone rurale din China se întâmplă ca fraţii să împartă câte o soţie şi să trăiască fericiţi împreună“, explică profesorul universitar chinez.

Conform estimărilor Biroului Naţional de Statistică, China va avea 1,4 miliarde de locuitori până în 2020 şi cu 33,8 milioane de bărbaţi mai mulţi decât femei.  Numărul mai mic de femei este o consecinţă a politicii copilului unic, care i-a determinat pe chinezi să păstreze feţii de sex masculin, pentru a-şi asigura continuitatea liniilor ereditare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite