Furie în India, după ce 64 de copii au murit într-un spital de stat

Furie în
India, după ce 64 de copii au murit într-un spital de stat

Copil tratat la spitalul Baba Raghav Das din Gorakhpur, India FOTO PTI

Un apropiat al premierului indian Narendra Modi este presat să demisioneze după moartea a cel puţin 64 de copii într-un spital de stat din nordul Indiei, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele 64 de decese au survenit în doar şase zile, din cauza lipsei de oxigen. Tragedia a avut loc la spitalul Baba Raghav Das din Gorakhpur, în statul Uttar Pradesh (nord), cel mai populat din India.

Yogi Adityanath, reprezentantul guvernamental pentru Uttar Pradesh, s-a dus duminică la fala locului, însă a avut parte de o primire ostilă. Pe măsura creşterii furiei populaţiei, partidele de opoziţie îşi intensifică la rândul lor criticile, cerând demisia lui Yogi Adityanath, un apropiat al premierului Narendra Modi.

„Acest incident a avut loc din cauza laxismului Guvernului, care este singurul responsabil“, a acuzat sâmbătă Ghulam Nabi Azad, un lider al principalului partid de opoziţie din Congresul Indiei.

„Reprezentantul guvernamental, ministrul Sănătăţii şi secretarul său trebuie să demisioneze imediat, medicii nu trebuie acuzaţi de această“ tragedie, a adăugat el.

Bilanţul este încă provizoriu şi ar putea creşte, a precizat pentru AFP Anil Kumar, un comisar al Poliţiei din Gorakhpur. Potrivit lui, 41 de copii au murit joi, vineri şi sâmbătă.

Autorităţile locale au deschis o anchetă, în scopul de a determina cauzele producerii acestor decese. Deşi au recunoscut că s-au confruntat cu o penurie de oxigen, responsabilii spitalului susţin în continuare că decesele au fost cauzate de boli precum encefalita.

Indienii deplâng condiţiile din spitalele de stat, semnalând ca probleme dotarea slabă, cozile lungi de aşteptare şi tratamentul pe fugă. Spitalele private nu reprezintă o opţiune pentru ei, din cauza costurilor prea mari. Un simplu consult, de exemplu, ajunge la 1.000 de rupii (peste 13 euro), o sumă enormă pentru milioanele de indieni care trăiesc cu cu cel puţin doi euro pe zi.

citeste totul despre: