Americanii închişi în Coreea de Nord cer ajutor
0Trei deţinuţi americani din Coreea de Nord au primit permisiunea de a contacta media în cursul zilei de luni. Ei au spus că şi-au putut contacta familiile şi, supravegheaţi de oficiali în timp ce vorbeau, au solicitat SUA să trimită reprezentanţi de marcă pentru a le negocia eliberarea.
Jeffrey Fowle şi Mathew Miller, doi dintre deţinuţi, au spus că se aşteaptă ca procesul lor să înceapă într-o lună. Însă au adăugat că nu ştiu ce pedeapsă ar putea primi sau care sunt acuzaţiile împotriva lor. Kenneth Bae, care deja a fost condamnat la 15 ani închisoare, spune că sănătatea sa s-a deteriorat în lagărul de muncă unde munceşte opt ore pe zi, notează „Time“.
Celor trei americani li s-a permis pentru scurt timp să vorbească cu „Associated Press“ într-un centru de conferinţe din Phenian. Oficialii nord-coreeni au fost prezenţi în timpul interviurilor, purtate separat în camere diferite, însă nu au cenzurat întrebările puse de jurnalişti. Cei trei au mărturisit că nu ştiau că vor fi intervievaţi până cu puţin timp înainte.
Toţi au declarat că singura soluţie pentru situaţia lor este ca un reprezentant al SUA să vină în Coreea de Nord pentru a face un apel direct. Această mişcare este specifică Phenianului - în trecut oameni de stat americani, cum ar fi fostul preşedinte american Bill Clinton, au făcut călătorii la Phenian pentru a asigura eliberarea deţinuţilor.
Coreea de Nord spune că Fowle şi Miller au comis acte ostile care au violat statutul lor de turişti. Oficialii au anunţat că autorităţile se pregătesc de proces, însă n-au anunţat nicio dată exactă.
Fowle a sosit în Coreea de Nord pe 29 aprilie. El este suspectat că a lăsat o biblie într-un club de noapte din parte nordică a oraşului-port Chongjin. Prozelitismul creştin este considerat o crimă în Coreea de Nord. Fowle, de 56 de ani, locuieşte în Miamisburg, statul american Ohio, unde lucrează în Departamentul Străzilor din cadrul primăriei. El este căsătorit şi are trei copii, de 9, 10 şi 12 ani.
„Într-o lună aş putea împărţi o celulă cu Ken Bae“, a declarat Fowle, adăugând că nu a mai vorbit cu familia sa de trei săptămâni. „Sunt disperat să mă întorc la ei“.
Coreea de Nord spune că Miller, de 24 de ani, a intrat în ţară pe 10 aprilie, având o viză de turist pe care a rupt-o la aeroport, strigând că el vrea azil.
Kenneth Bae, un misionar coreean-american de 46 de ani, a fost condamnat în mai 2013 la 15 ani de muncă forţată pentru subversiune, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA. Americanul, originar din Coreea de Nord, a fost arestat la 3 noiembrie 2012, la sosirea sa în oraşul portuar Rason, din motive care rămân neclare. Potrivit presei nord-coreene, bărbatul călătorea cu mai mulţi turişti, iar unul dintre ei avea asupra sa un hard-disk ce ar fi conţinut date sensibile.
Bae a fost mutat dintr-un lagăr de muncă într-un spital din cauza sănătăţii precare şi pierderii în greutate, dar luna trecută a fost trimis din nou la muncă într-o fermă de pe lângă Phenian. El spune că a slăbit aproape şapte kilograme, că are dureri severe de spate şi că suferă de tulburări de somn.
„Singura speranţă pe care o am este ca cineva din SUA să vină. Dar, până acum, nu există niciun răspuns. Cred că oficialii de aici aşteaptă asta“, spune Bae.
SUA s-au oferit de mai multe ori să trimită agentul diplomatic pe probleme ale drepturilor omului din Coreea de Nord, Robert King, să negocieze iertarea lui Bae şi a altor deţinuţi americani, însă fără succes. Washingtonul nu are legături diplomatice cu Coreea de Nord şi nici ambasadă în Phenian. În schimb, ambasada Suediei de acolo şi-a luat responsabilitatea afacerilor consulare americane.
Fowle şi Miller au spus că s-au întâlnit cu ambasadorul suedez şi că li s-a permis să telefoneze rudelor.