„Orban-Împărat“ irită Statele Unite
0Ungaria Legile promovate de guvern atrag criticile Washingtonului. Premierul ungar se face că plouă
Încă de la elaborarea primelor legi, Statele Unite au privit cu suspiciune activitatea noului cabinet de centru-dreapta al lui Viktor Orban. Washingtonul a transmis, prin intermediul secretarului de stat, Hillary Clinton, unele nemulţumiri. Dată fiind lipsa de reacţie a părţii ungare, Departamentul de Stat a vrut să revină, dar nu a avut posibilităţi de comunicare. Această situaţie a determinat cotidianul american "The Washington Post" să publice un articol critic la adresa guvernului de la Budapesta.
„Stil Lukaşenko"
„Poate din cauza unor poziţii antidemocratice din ce în ce mai evidente ale lui Orban, ca de pildă înăsprirea măsurilor legate de libertatea presei, reducerea independenţei justiţiei, atacuri împotriva minorităţilor sau orientarea către instaurarea domniei unui singur partid. Sau poate este vorba de elogierea iritantă a investiţiilor chineze, în paralel cu denigrarea constantă a Europei occidentale şi previziunile lui privid declinul Occidentului, în condiţiile în care Ungaria este membră a NATO şi a UE.
În pofida criticilor din ce în ce mai vehemente ale grupărilor implicate în apărarea drepturilor omului cu privire la stilul de guvernare a lui Orban, un fel de politică stil Lukaşenko, premierul şi-a continuat demersurile", se scrie în articol. Cotidianul american vorbeşte despre misiunea lui Hillary Clinton care l-ar fi avertizat pe Orban asupra pericolului slăbirii democraţiei şi a necesităţii păstrării instituţiilor democratice, a libertăţilor individuale.
Ţinut la uşă
Această convorbire a avut loc după ce, cu câteva zile înainte, la întâlnirea cu premierul chinez, Wen Jiabao, premierul ungar a lăudat modul în care acţionează comuniştii. Neprimind vreun răspuns, Departamentul de Stat a ajuns la concluzia că Orban nu a vrut să înţeleagă mesajul. La mijlocul lunii august, a decis să formuleze nemulţumirile sub forma unui protest diplomatic transmis direct premierului ungar de către ambasadorul american, Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Numai că premierul a fost prea ocupat să-l primească, a constatat "The Washington Post".