Britanicii „şi-au orientat busola“ către România
0Noul ambasador britanic, Martin Harris, a sosit cu o viziune optimistă asupra ţării noastre. Diplomatul britanic se exprimă excelent în limba română, după un stagiu la Iaşi, unde a luat contact şi cu realităţile României rurale.
Noul ambasador al Marii Britanii în România, Martin Harris, nu este la primul contact cu ţara noastră. Pe blogul său îşi aminteşte cu nostalgie de prima sa vizită, în 1990, pe vremea când era student şi pasionat de Europa de Est. El spune că atunci a descoperit în România „o atmosferă emoţionantă, dar şi incertitudine şi pericol", iar acum e uimit de schimbările pozitive petrecute între timp.
Citiţi şi:
Ambasadorul britanic: "Sprijinim programul FMI în România, un semnal pozitiv pentru investitori"
Guvernul britanic menţine restricţiile pentru lucrătorii români cel puţin până la sfârşitul lui 2011
„Sosit în România ca un poştaş", după cum scrie pe blog, diplomatul britanic a devenit ambasador săptămâna trecută, după ce şi-a prezentat scrisorile de acreditare la Palatul Cotroceni, îmbrăcat „cu ce are mai bun", şi anume kiltul tradiţional scoţian, folosit de britanici la marile ocazii.
„Marea Britanie vede în România un partener important şi apropiat, ca filosofie şi abordare. În acest moment, busola Londrei e orientată spre România", a spus el ieri, în prima conferinţă de presă susţinută în calitate de ambasador. Martin Harris spune că „recesiunea e o problemă pentru investitorii britanici", dar e încrezător că situaţia se va schimba.
„Pe termen lung există un potenţial mare în România, pe care investitorii britanici îl recunosc", a spus ambasadorul. În acest context, diplomatul a salutat adoptarea noii legi ANI. „Cred că, pentru investitori, lupta cu corupţia e foarte importantă şi adoptarea legii ANI a fost un semnal pozitiv.
În plus, salutăm votul din Senat privind alte două legi: a micii reforme în justiţie şi cea pentru eliminarea suspendării proceselor atunci când se invocă excepţiile de neconstituţionalitate", a mai spus Harris.
El afirmă că Marea Britanie sprijină programul României cu FMI, care este un semnal pozitiv şi pentru investitori. În acelaşi timp, el a invitat investitorii români să beneficieze de reducerea taxei pe profit în Marea Britanie.
Restricţii şi în 2011
Martin Harris a spus că noul guvern britanic va menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru români cel puţin până la sfârşitul lui 2011, adăugând că Executivul de la Londra este un adversar al imigraţiei necontrolate. Harris spune că România şi Marea Britanie au o viziune similară în ceea ce priveşte viitorul Europei, şi anume „o Europă deschisă, cu comerţ liber" şi „o Europă mare", care să includă Turcia, Balcanii de Vest şi Republica Moldova.
Tăcere diplomatică în problema ţiganilor
Întrebat care este poziţia Marii Britanii în chestiunea ţiganilor români recent repatriaţi de către Franţa, ambasadorul a cerut permisiunea de a reveni cu un răspuns ulterior.
El a fost laconic şi în ceea ce priveşte eventualul sprijin pe care Marea Britanie l-ar acorda României în dezbaterea la nivel european privind această problemă. A invocat însă buna cooperare în combaterea traficului de persoane, în care au fost implicaţi şi copii „ai minorităţii etnice rrome".
Experienţă în Rusia şi în Ucraina
Absolvent al Universităţii Cambridge în 1990, specialitatea istorie, Martin Harris e diplomat de carieră, dar pentru prima dată ambasador. El a petrecut patru ani (1999-2003) în ambasada britanică de la Moscova, ca secretar pe probleme de dezvoltare, şi cinci ani (2003-2008) în funcţia de consul general la Kiev.
Înainte de a veni în România a lucrat la cancelaria guvernului britanic, în calitate de consilier pentru Pakistan, Afganistan şi Rusia.