Berlusconi limitează interceptările telefonice
0Senatul italian a început ieri dezbaterea unui proiect de lege ce îngrădeşte dreptul magistraţilor de a dispune interceptări telefonice şi al jurnaliştilor de a le publica.
Dacă va fi aprobată, legea, iniţiată de guvernul Berlusconi, va afecta sute de anchete penale aflate pe rol, inclusiv unele care ar putea viza membri ai cabinetului. Una dintre ele se referă la acordarea de contracte pentru lucrări publice.
Mulţi dintre oponenţii proiectului consideră că noua lege urmăreşte mai mult protejarea intereselor politice şi personale ale lui Berlusconi, decât protejarea vieţii private a persoanelor. Premierul apare adesea în înregistrările care ajung în presă, de obicei în rol secundar. Anul trecut, autorităţile italiene au monitorizat peste 112.000 de telefoane.
Amenzi pentru jurnalişti
Proiectul reduce interceptările din cadrul anchetelor penale de la şase luni la două luni şi introduce amenzi usturătoare pentru jurnaliştii care publică materiale rezultate din aceste anchete, înaintea încheierii lor.
În Italia, anchetele pot dura mai mulţi ani, iar ştirile din interceptările scurse către presă au adesea ramificaţii politice şi economice importante. În 2005, guvernatorul Băncii Italiei a demisionat după ce înregistrări ajunse în presă au arătat că fusese implicat în vânzarea unei bănci. Ancheta oficială a început abia în 2009.
„Nu există alt motiv decât teama de anchetele care ar putea implica membri ai guvernului", a declarat Ferruccio de Bortoli, redactor-şef al cotidianului „Corriere della Sera". Reţeaua de televiziune Sky Italia, a lui Rupert Murdoch, a ameninţat că va contesta legea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Show continuu
În Italia, scurgerea către presă a conţinutului înregistrărilor reprezintă un show continuu, care face deliciul tabloidelor. Magistraţii avertizează însă că noua lege, care îi va scuti pe politicieni de apariţia în tabloide, îi va scuti şi pe mafioţi de închisoare.