Acuzaţii la adresa interpolului, după arestarea unui jurnalist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul internaţional de poliţie, Interpol, a fost acuzat de abuz de putere, după ce a Arabia Saudită a folosit această organizaţie pentru a aresta un jurnalist în Malayezia. Infracţiunea de care acesta se face vinovat este o insultă la adresa profetului Muhammad, comisă pe Twitter, care i-ar putea aduce condamnarea la moarte.

Hamza Kashgari (23 de ani) a fost arestat la aeroportul din Kuala Lumpur (Malayezia), în urma unei solicitări făcute prin Interpol de guvernul Arabiei Saudite. Kashgari, editorialist la un ziar din această ţară, a fugit din Arabia Saudită după ce a postat pe Twitter, de ziua profetului Muhammad,un text care a atras peste 30.000 de comentarii şi mai multe ameninţări cu moartea la adresa sa.

Acest text, care a fost ulterior şters, suna în felul următor: "Am iubit lucruri care ţin de tine şi am urât lucruri care ţin de tine şi sunt multe lucruri pe care nu le înţeleg în legătură cu tine ... Nu mă voi ruga pentru tine".

Peste 13.000 de oameni au devenit membrii pe o pagină de Facebook intitulată "Poporul saudit cere execuţia lui Hamza Kashgari".

Clericii din Arabia Saudită au cerut să fie acuzat de apostazie, o infracţiune cu caracter religios care este pedepsită cu moartea în Arabia Saudită. Autorităţile malayeziene intenţionează acum să-l extrădedze în Arabia Saudită însă arestarea sa a generat critici din partea organizaţiilor pentru drepturile omului.

"Abuz grav"

"Interpolul nu ar trebui să joace niciun rol în încercarea Arabiei Saudite de a-l aresta pe Hamza Kashgari, indiferent cât de nepotrivite au fost comentariile acestuia pe Twitter", a declarat Jago Russell, şeful executiv al organizaţiei Fair Trials International, care făcut campanie împotriva aplicării generalizate a "alertelor roşii" ale Interpolului.

"Dacă o alertă a Interpol este motivul pentru arestarea sa, acesta este un abuz grav al acestui puternic organism internaţional care ar trebui să respecte drepturile fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de exprimare şi ar trebui să nu se implice în cazuri religioase sau politice".

Interpol, care are 190 de ţări membre, are un sistem de alerte pe care forţele de poliţie le folosesc pentru a cere ajutor. Contactată de presa occidentală la sediul său central din Lyon (Franţa), organizaţia nu a făcut comentarii privind cazul Kashgari.

Anul trecut, Interpol a fost acuzat de Fair Trials International de faptul că permite ca sistemul său să fie folosit în scopuri politice, după ce a a emis o alertă roşie pentru arestarea liderului unei mişcări separatiste asiatice, Benny Wenda, care a primit azil în Marea Britanie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite