Sub 1% din suprafata agricola a Romaniei este cultivata cu produse ecologice
0Produsele ecologice nu au succes pe piata interna din cauza lipsei de interes, dar mai ales de bani, a consumatorului roman. Aceasta este concluzia unui studiu privind valorificarea produselor
Produsele ecologice nu au succes pe piata interna din cauza lipsei de interes, dar mai ales de bani, a consumatorului roman. Aceasta este concluzia unui studiu privind valorificarea produselor ecologice, realizat in cadrul proiectului ,Extensie pentru eco-profit", finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei. ,Un produs bio este in medie cu 20% mai scump decat unul conventional si, cum oamenii nu au bani, prefera sa cumpere ceva mai ieftin", a declarat Lucian Pavel, director de proiect. Productivitatea la alimentele ecologice este mai redusa cu 20% decat in mod normal, iar producatorii nu isi permit sa vanda sub costuri. Astfel, pentru ca nu reusesc sa valorifice marfa in tara, agricultorii se orienteaza catre export inca din momentul in care se decid sa cultive ecologic. Astfel, ei isi certifica produsele la firma recunoscuta de clientul care vrea sa cumpere. Sunt anumite firme de certificare recunoscute in tari europene, precum Germania sau Olanda, si altele in SUA. Potrivit studiului, principalele produse ecologice exportate sunt cerealele, lactatele, legumele, mierea si plantele medicinale. Daca cerealele merg aproape in totalitate catre pietele din Uniunea , mierea si plantele ecologice ajung atat pe mesele olandeEuropeanazilor, germanilor, polonezilor, dar si ale americanilor. In Romania, suprafata cultivata cu produse bio este de peste 70.000 hectare, adica sub 1% din potentialul agricol al tarii. Aceasta in ciuda faptului ca, potrivit studiilor, tara noastra ar putea produce in sistem ecologic in jur de 10-15% din suprafata agricola.