Volumul investiţiilor în imobiliare a scăzut cu 30% în a doua jumătate a lui 2011
0Volumul total al investiţiilor în sectorul imobiliar în România în a doua jumătate a anului 2011 a fost de 71,3 milioane euro, mai mic cu 29% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, potrivit unui studiu CBRE România.
Centrele comerciale au dominat piaţa locală de investiţii în semestrul al doilea din 2011. Aproximativ 60% din totalul investiţiilor din a doua jumătate a anului 2011 a fost realizat prin tranzacţionarea a două centre comerciale, potrivit raportului despre piața investiţională în România în 2011, realizat de Marius Ene, Research Manager CBRE România.
ERA Shopping Park Oradea şi ERA Shopping Park Iasi au intrat în portofoliul Argo Real Estate Opportunities Fund Limited (AREOFL), aceeaşi companie care deţine în România alte trei proiecte de centre comerciale. Cele două tranzacţii, împreună cu vânzarea Macromall de către fondul de investiţii Carpathian Plc, însumează o valoare totală de 41,5 milioane Euro. Se remarcă, de asemenea, şi tranzacţia de 10 milioane de euro de tip ‚sale and leaseback’ prin vânzarea unei proprietăţi din portofoliul lanţului hotelier Continental.
Potrivit Raportului CBRE România, există un interes din ce în ce mai crescut pentru locaţii din provincie în detrimentul capitalei, din perspectiva dezvoltării proiectelor de spaţii comerciale şi al volumului de investiţii, atât ca număr, cât şi ca valoare.
“Dacă în a doua jumătate a anului trecut, centrele comerciale au fost cele mai atractive investiţii din sectorul imobiliar din România, în perioada următoare, clădirile de birouri vor deveni subiectul celor mai numeroase tranzacţii în ţara noastră, având în vedere creşterea cererii în contextul unui stoc constant”, declară Răzvan Iorgu, Director General CBRE România.
Randamentul prime în semetrul al doilea a scăzut la 8,75% , în cazul centrelor comerciale, şi 8,25% , în cazul birourilor, aceasta datorându-se în special aşteptărilor investitorilor de pe piaţa românească. Pe termen scurt, numărul tranzaţiilor va creşte, dar într-un ritm redus, în timp ce valoarea proprietăţilor prime va rămâne stabilă, se estimează în Raportul CBRE România.