România, ţinta investiţiilor austriece directe din 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20% din totalul proiectelor austriece de investiţii directe ce vor fi operate în Europa Centrală şi de Est în acest an au ca ţintă România. Un raport realizat de banca austriacă

20% din totalul proiectelor austriece de investiţii directe ce vor fi operate în Europa Centrală şi de Est în acest an au ca ţintă România. Un raport realizat de banca austriacă Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) indică faptul că activitatea investitorilor austrieci se va intensifica la nivelul întregii regiuni, însă o cincime a investiţiilor se va îndrepta numai către ţara noastră. Potrivit raportului remis ieri, estimările companiilor incluse în studiu susţin că evoluţia economică rapidă înregistrată la nivelul anului trecut în regiune nu doar că se va menţine, dar s-ar putea accelera. "Cele mai atractive ţări pentru investitorii austrieci sunt România, Bulgaria, Rusia şi Ucraina, patru ţări care vor atrage aproximativ 49% din sumele totale destinate în acest sens", se arată în studiul realizat de OeKB. Preferinţa austriecilor pentru ţara noastră nu este însă ceva spectaculos, Austria situându-se pe locul doi, după volumul investiţiilor realizate pe plan local, după Olanda. În luna martie a anului trecut, capitalul subscris se situa în jurul valorii de 8 miliarde de euro, numărul companiilor cu capital austriac din ţara noastră depăşind 3.500. Printre cele mai importante companii austriece prezente pe piaţa românească se numără OMV, proprietara Petrom, dar şi instituţiile financiar-bancare Raiffeisen Bank, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, Volksbank sau Porche Bank.

Economia românească a devenit în acest an un obiectiv important în strategiile de extindere ale companiilor şi fondurilor de investiţii austriece. Analiştii estimează că circa 20% din totalul proiectelor operate de companiile din Austria, în Europa Centrală şi de Est, vor fi realizate în România.

Un raport realizat de banca austriacă Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) arată că activitatea investitorilor austrieci se va intensifica la nivelul întregii regiuni, dar o cincime a investiţiilor se va îndrepta numai către România, urmată de Bulgaria, Rusia şi Ucraina. Cele patru ţări vor atrage aproape jumătate, respectiv 49% din sumele totale. "Potrivit estimărilor şi aşteptărilor repondenţilor, creşterea economică rapidă înregistrată în 2006 în Europa Centrală şi de Est nu doar că se va menţine, dar s-ar putea accelera. Cele mai atractive sunt România, Bulgaria, Rusia şi Ucraina, în vreme ce optimismul din Ungaria este mai degrabă rezervat, comparativ cu alte state", se arată într-un comunicat remis de banca austriacă. Investitorii austrieci au programat pentru anul în curs 169 de proiecte de investiţii noi în ţările din regiunea centrală şi est-europeană unde nu sunt încă prezenţi. Printre domeniile vizate de noile investiţii se numără construcţiile, sectorul de producţie, industria bancară şi serviciile pentru companii, dar şi mineritul, şi energia, şi furnizarea apei. Studiul, bazat pe analiza a 314 companii, cu peste 1.000 de subsidiare în Europa de Est, clasifică atractivitatea mediului de afaceri din 19 state central şi est-europene.

Peste 3.500 de societăţi cu capital austriac

Situaţia investiţiilor şi societăţilor cu capital austriac indicau, în martie 2006, un capital subscris de 8 miliarde de euro. În România funcţionează peste 3.500 de companii cu capital austriac. Austria ocupă locul doi, după Olanda, din punct de vedere al volumului total de investiţii realizat în ţara noastră. Printre cele mai importante nume prezente pe piaţa autohtonă se numără OMV, proprietara companiei petroliere Petrom, instituţiile financiar-bancare Raiffeisen Bank, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, Volksbank sau Porche Bank. Aproximativ 21% din piaţa asigurărilor este dominată tot de companii austriece, în speţă Wiener Stadtische (Unita, Omniasig), Grazer Wechselseitige Versicherung (Grawe, Sara Merkur), Uniqua. Industria materialelor de construcţii este reprezentată în ţara noastră de companiile Wienerberger, Lasselesberger, Bramac, Baumit sau Tondach, în timp ce în industria zahărului 25% din piaţă este dominată de Agrana Group. O pondere importantă este deţinută de companiile austriece de profil pe piaţa autohtonă a clădirilor de birouri. În ceea ce priveşte schimburile comerciale, Austria deţine locul 6. Exporturile sunt constituite în principal din maşini, aparate, echipamente electrice, materiale textile, produse minerale, lemn, cărbune lemn, împletituri, în timp ce importurile sunt reprezentate de produse ale industriei chimice, metale comune şi articole metalice, vehicule şi echipament de transport, produse alimentare, băuturi, tutun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite