România joacă la trei gazoducte
0După vizita de miercuri a delegaţiei Gazprom la Bucureşti, în urma căreia oficialii români nu au vrut să dea niciun fel de explicaţie, misterul în care au fost învăluite discuţiile cu ruşii începe să piardă din intensitate.
„Partea română a confirmat interesul pentru participarea la proiectul South Stream şi a furnizat părţii ruse datele necesare realizării unui studiu de fezabilitate pentru o posibilă rută prin România", au arătat reprezentanţii Gazprom într-un comunicat.
La rândul său, ministrul Economiei, Adriean Videanu, care miercuri a refuzat să stea de vorbă cu presa, a confirmat ieri că România a primit invitaţia de a participa la proiectul rusesc. Este pentru prima dată când România îşi manifestă oficial interesul pentru South Stream. Până acum, ţara noastră îşi menţinuse susţinerea exclusivă pentru proiectul Nabucco, deşi era singurul stat din proiectul european care nu era implicat în colaborări similare cu ruşii. Mai mult, secretarul de stat pe probleme energetice, Tudor Şerban, a arătat că România nu trebuie să mizeze pe un singur proiect.
Pe lângă Nabucco şi South Stream, în peisaj a mai apărut o posibilă rută de aprovizionare cu gaze în care sunt implicate România, Azerbaidjan şi Georgia. Practic, gazele din Azerbaidjan, stat care vrea să-şi dubleze producţia în următorii ani, vor ajunge prin conducte într-un port georgian, unde vor fi lichefiate şi transportate pe vase la Constanţa. Portul românesc va avea o instalaţie de delichefiere a gazelor, de unde acestea vor pleca spre vestul Europei. „România poate deveni un nod energetic important în patru-cinci ani", a spus Tudor Şerban.