Realitate şi ficţiune, în "Dacii"
0Filmul va putea fi găsit vineri, la chioşcurile de ziare, împreună cu "Adevărul" Perioada în care Decebal a condus Dacia a coincis cu maxima expansiune a Imperiului Roman. Se
Filmul va putea fi găsit vineri, la chioşcurile de ziare, împreună cu "Adevărul"
Perioada în care Decebal a condus Dacia a coincis cu maxima expansiune a Imperiului Roman.
Se ştie, susţine istoricul Ion Bulei, că în vremea lui Traian, romanii au cunoscut cea mai mare expansiune teritorială.
"Decebal şi Traian au punctat două perioade istorice importante şi au reprezentat două mari personalităţi. Dar în filmul <> , acţiunea se petrece în timpul împăratului Domitian care a domnit înainte de Traian, prin anii 81-96, şi a avut iniţiative semnificative, precum împărţirea în Dacia Inferior şi Dacia Superior. Prin anul 87, Cornelius Fuscus ia cinci-şase legiuni romane şi înaintează spre Sarmizegetusa, dar Decebal câştigă lupta", spune istoricul.
Ritualul sacrificiului la daci
Referitor la scena sacrificiului lui Cotyso, fiul lui Decebal, (n.r. - în film), Ion Bulei afirmă că religia la daci a jucat un rol esenţial, că exista ritualul sacrificiului, chiar şi al celui uman, dar numai în împrejurări cu totul excepţionale.
Sergiu Nicolaescu spune că în film, Fuscus - şeful armatei romane din Dacia - este interpretat de actorul Georges Marchal, şi că pentru destinul personajului Severus, comandantul roman care e fiul unui senator dac (n.r. - tot în film), regizorul a fost inspirat de documente care atestă existenţa unui senator de origine dacă.
Titus Popovici a pornit de la acest "izvor" şi a creat povestea "Dacilor", în care imaginaţia se îmbină armonios cu faptul istoric.
Fireşte, fiind vorba despre primul lungmetraj istoric al său, au existat secvenţe în care regizorul a dat frâu liber unor sentimente.
"Ne-am spus oful de români subjugaţi"
"Uitaţi-vă la secvenţa când Decebal îl duce pe Severus la locul unde sunt înmormântaţi conducătorii daci", îndeamnă Sergiu Nicolaescu. "Acolo ne-am spus eu şi Titus tot oful de români subjugaţi de sovietici. Acolo, şi la începutul filmului, când armata romană ajunge în faţa unei cetăţi dace.
<> , spune comandantul roman. <> , întreabă un dac apărut pe zidurile cetăţii. <> , răspunde romanul, iar dacul replică: <> . Asta e!"