Pieţele aşteaptă noi intervenţii pentru deprecierea francului, din partea Băncii Centrale a Elveţiei
0Pieţele se aşteaptă ca Banca Naţională a Elveţiei să intervină din nou pe pieţele valutare pentru a-şi devaloriza moneda în raport cu principalele monede de referinţă. Analiştii susţin că acum este cel mai bun moment pentru continuarea intervenţiilor. Pe de o parte, din plan extern sunt aşteptate decizii favorabile de la summitul european de la Bruxelles – ceea ce ar face intervenţia Băncii foarte uşoară. Iar pe
Francul elveţian s-a stabilizat şi chiar dă semne de creştere astăzi, după ce marţi şi miercuri a înregistrat două şedinţe consecutive de depreciere, ca urmare a aşteptărilor în creştere ca Banca Naţională a Elveţiei să intervină din nou în pieţe pentru a combate presiunile deflaţioniste, şi pentru a stimula economia naţională. Ultimul raport privind evoluţia preţurilor bunurilor de consum, publicat la începutul acestei săptămâni, arată că inflaţia a înregistrat în septembrie, a doua lună consecutivă de scădere.
Francul elveţian a căpătat în ultima vreme statutul de monedă de refugiu, iar turbulenţele din zona euro au condus anul acesta la acumulări enorme de monedă elveţiană. Acesta este contextul în care, în pieţe s-au amplificat aşteptările ca jucătorii să testeze nivelul de 1,2 euro pentru un franc, impus de Banca Naţională a Elveţiei. Mai ales că, până acum, costurile de a menţine valoarea francului nici nu au fost prea mari.
Analiştii estimează că unica intervenţie în pieţe făcută de Banca Naţională a Elveţiei, nu a costat decât cel mult 7-8 miliarde de franci. De atunci, pieţele nu au testat niciodată pragul minim. Dovada că intervenţiile nu s-au repetat este dată de statisticile publicate marţi de banca centrală, cu privire la rezervele de monedă străină. Eventualele achiziţii de euro ar fi trebuit să se vadă în sporirea rezervelor Băncii Centrale a Elveţiei, însă acestea au scăzut în noiembrie până la 229.3 miliarde de franci elveţieni, de la 245 miliarde în octombrie şi 282.2 miliarde în septembrie.
Analiştii estimează că singura intervenţie a Băncii Naţionale a Elveţiei nu a costat mai mult de 7-8 miliarde franci
Estimările şi previziunile economiştilor
Analiştii consideră că Banca Naţională a Elveţiei a fost luată prin surprindere de lipsa de apetit pentru a testa nivelul maxim al monedei. Un motiv ar fi reorientarea investitorilor, care acum preferă dolarul în defavoarea euro, spre deosebire de trendul de schimb valutar anterior, euro împotriva francului.
Conform informaţiilor oferite de CFTC (reglementatorul american al pieţei de derivate), devalorizarea francului elvenţian s-a accentuat începând din octombrie, când speculaţiile pe pieţele futures s-au diminuat semnificativ.
Băncile de investiţii exprimă aşteptările clienţilor ca francul elveţian să se devalorizeze în continuare. „Să depreciezi francul este cea mai uşoară tranzacţie”, spune Sebastien Galy de la Société Général. „Toată lumea îşi doreşte ca Banca Naţională a Elveţiei să reuşească – vor ca cineva să le dea în sfârşit un trend de schimb valutar sustenabil şi credibil, într-un an mizerabil”.
Banca centrală mai aşteaptă până la o nouă depreciere
Politicienii elveţieni au susţinut în ultimele săptămâni că francul este în continuare mult supraapreciat. Analiştii estimează că valoarea corectă este de circa 1.35 euro pentru un franc (faţă de 1,2370 euro pentru un franc în prezent). Însă, până acum, banca centrală a ezitat să-şi încerce puterile printr-o eventuală depreciere suplimentară a monedei naţionale.
Deprecierea francului elveţian ar spori disponibilitatea investitorilor de a risca
Analiştii consideră că, în mod surprinzător, o ameliorare a situaţiei în zona euro ar spori probabilitatea ca Banca Naţională a Elveţiei să acţioneze în continuare în sensul deprecierii francului. Motivul îl constituie faptul că îmbunătăţirea situaţiei în Europa ar creşte apetitul investitorilor pentru risc, şi tot mai puţini vor caută adăpostul francului, ceea ce ar face ca banca să-şi poată proteja mai uşor un nou nivel, chiar şi mai scăzut.
Nu puţini sunt economiştii care se aşteaptă ca Banca Naţională a Elveţiei să intervină în pieţe chiar înainte de şedinţa board-ului din 15 decembrie. În luna septembrie spre exemplu, intervenţiile în piaţă au avut loc cu circa nouă zile înainte de întrunire. „Toată lumea se aşteaptă la asta, doar că ar putea apărea surprize cu privire la amplitudinea mişcării ... eu cred că valoarea francului de 1.30 euro este mai probabilă decât cea de 1.25 euro”, spune Valentin Marinov, unul dintre specialiştii Citi.
Întrunirea liderilor europeni va influenţa cursului francului elveţian
Un important factor de influenţă asupra cursului francului elveţian este rezultatul summit-ului european din această săptămână – o propunere prost primită ar primejdui moneda elveţiană, punând presiune pe aprecierea acesteia, şi ar face francul greu de menţinut la nivelul la care se află acum. Cei care susţin că banca va interveni când are cele mai mari şanse de reuşită, presupun implicit că Uniunea Europeană va găsi săptămâna aceasta o soluţie la problemele economice pentru a calma pieţele, ceea ce nu este deloc sigur.
Summit-ul european din această săptămână va influenţa cursul francului elveţian
Deprecierea francului este una dintre cele mai importante măsuri prin care Banca Centrală a Elveţiei a încercat să susţină economia naţională. Un franc depreciat face ca bunurile elveţiene să fie competitive la export, ceea ce asigură menţinerea sau chiar creşterea nivelului vânzărilor companiilor locale. Cu cât francul câştigă teren în raport cu celelalte monede, cu atât mărfurile produse de companiile elveţiene devin mai scumpe în termeni relativi, ceea ce inhibă activitatea economică.