Indecizia liderilor europeni îi sperie pe investitori
0Bursele europene şi euro au scăzut ieri, iar investitorii caută să scape de obligaţiunile considerate cu risc ridicat, pe fondul îngrijorării că fenomenul de contagiune care va afecta alte state din zona euro nu mai poate fi oprit. Politicienii europeni se văd puşi în situaţia în care trebuie să intervină pe mai multe fronturi.
Miniştrii de finanţe ale celor 17 state care utilizează euro luptă mai multe fronturi.Economia Greciei trebuie ajutată să se echlibreze în timp ce Italia şi Spania trebuie izolate de efectul de contagiune, totul în paralel cu găsirea de noi fonduri pentru majorarea fondului destinat împrumuturilor de urgenţă, în condiţiile în acre FMI nu mai are la dispoziţie decât 300 de miliarde de dolari.
Euro s-a depreciat cu 8% de la sfârşitul lunii august, fiind tranzacţionat în această dimineaţă la 1,32 unităţi pentru un dolar. Brokerii consideră că din cauza incertitudinilor privind viitorul economiei europene, cursul se va păstra peste nivelul de 1,3 euro pentru un dolar cel puţin până la sfârşitul anului. Rediscutarea ecordului de sprijin financiar pentru Grecia încheiat pe 21 iulie poate însemna intrarea în incapacitate de plată sau implementarea unui acord mult mai complex pentru traversarea perioadei în care statul elen va fi practic în faliment. În efortul de atingere a ţintelor convenite cu instuţiile creditoare, aşanumita „troika“ europeană, executivul de la Atena a nunţat pe 2 octombrie un nou plan de reducere a cheltuielilor bugetare cu încă 6,6 miliarde de euro, cea mai mare parte fiind obţinuţi din tăierea numărului de angaţi ai statului. Cu toate acestea, Grecia se va vedea nevoită să aplice noi reduceri ale cheltuielilor şi pentru 2013 şi 2014, doi ani sub care se va afla sub stricta supraveghere a Uniunii Europene, Banca Central Europeană şi FMI, a declarat Comisarul european pentru economie şi politici monetare, Olli Rehn.
Deficitul bugetar revizuit al Greciei va fi în acest de 8,5% din PIB, peste ţinta propusă de 7,6%, a spus Rehn. El consideră că noua valoare este eralistică şi a lăudat executivul elen pentru paşii importanţi făcuţi pentru restructurarea economiei şi reechilibrarea politicilor fiscale.
Esenţial este că următoarea tranşă din acordul de împrumut, ce trebuia eliberată pe data de 13 octombrie, a fost amânată pentru a doua oară. Decizia va fi luată în cadrul reuniuni şefilor de guverne din UE din 17-18 octombrie, iar banii vor ajunge în Grecia cel mai devreme în luna noiembrie. „Grecia nu este ţapul ispăşitor al zonei euro. Este doar o ţară cu deficienţe structurale, “a declarat Ministrul de Finanţe elen, Evangelos Venizelos. Miniştrii de finanţe au amânat discuţiile referitoare la viitorul Fondului de Stabilitate European până când toate statele din zona euro nu vor ratifica majorarea acestuia. Până acum a fost votat doar de 14 din cele 17 state din zona euro.