Cotaţiile internaţionale la grâu cresc preţul pâinii
0Creşterea preţului la grâu pe plan internaţional a determinat majorarea costurilor agenţilor economici din industria de panificaţie, fapt ce s-a reflectat aproape imediat în preţul produsului
Creşterea preţului la grâu pe plan internaţional a determinat majorarea costurilor agenţilor economici din industria de panificaţie, fapt ce s-a reflectat aproape imediat în preţul produsului final. Astfel, producătorii autohtoni de pâine au operat majorări ale preţului în medie cu 10-15%.
În plus, firmele din domeniu au motivat majorarea preţului şi prin creşterea tarifelor la energie, gaze şi combustibil. Dacă până la sfârşitul anului, pe plan naţional, nu vor mai fi înregistrate modificări importante în ceea ce priveşte preţul plătit de clientul final, după aderare, lucrurile s-ar putea să suporte noi modificări în paralel cu evoluţia cotaţiilor internaţionale.
Potrivit estimărilor specialiştilor externi, preţul grâului îşi va menţine o rată de creştere medie de aproximativ 10-11% în perioada imediat următoare, determinată de intenţia guvernului indian de a importa peste 5 milioane tone de grâu până în februarie 2007. Creşterea cheltuielilor cu materia primă a fost resimţită din plin şi de alte ţări precum Anglia, Olanda, Germania sau Austria.
Creşteri puse şi pe seama investiţiilor în tehnologie
Pe plan naţional, costurile cu materia primă au crescut în medie cu 40%, fapt ce a dus la o majorare cu aproximativ 32% a preţului plătit de producători pentru făină. Pâinea de 300 de grame a ajuns, astfel, să se scumpească în ultimele săptămâni cu sume cuprinse între 0,03 şi 0,12 lei. "Creşterea va fi în medie de 15% şi este determinată atât de majorarea preţului la gaze, energie şi combustibil, dar mai ales de creşterea preţului la grâu şi, implicit, la făină", a declarat George Frîncu, director general la Vel Pitar. Aceste modificări au fost operate începând de ieri. De cealaltă parte, ceilalţi doi competitori, în speţă Dobrogea Grup şi Boromir, se plasează în expectativă.