Consiliul Concurenţei a aprobat fuziunea dintre şi Alpha Bank şi Bancpost
0Consiliul Concurenţei şi-a dat avizul pentru fuziunea dintre grupurile bancare elene Alpha Bank şi EFG Eurobank, prezente pe piaţa autohtonă prin Alpha Bank şi Bancpost.
„Analiza efectuată de autoritatea de concurenţă a relevat faptul că operaţiunea notificată nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească, respectiv nu va conduce la crearea sau consolidarea unei poziţii dominante a societăţii rezultate din fuziune, care să aibă ca efect restrângerea, înlãturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia", se arată într-un comunicat emis de Consiliul Concurenţei.
În România, fuziunea EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare înregistrată până în prezent pe piaţa locală, banca rezultată urmând să ocupe locul al treilea în funcţie de active.
Noua instituţie prezentă pe piaţa autohtonă va ocupa locul trei în România, un salt impresionant faţă de locurile deţinute de cele două bănci (Alpha Bank – opt, iar Bancpost - nouă).
Cu active totale în valoare de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa poziţia a treia pe piaţa autohtonă, după BCR si BRD. Alpha Bank are în Romania 166 de sucursale, credite de 3,555 miliarde euro si un venit inainte de provizioane de 128 milioane euro in 2010.
Cele două grupuri greceşti estimează că, după fuziune, vor ajunge la o cotă de piaţă de 11% în România, după soldul creditelor de la sfârşitul anului trecut.
Acţionarii EFG Eurobank vor primi cinci acţiuni în cadrul noului grup bancar, care se va numi Alpha Eurobank, în schimbul a şapte titluri existente Eurobank, potrivit unui comunicat intern, transmite agenţia de ştiri Bloomberg.
Fuziunea trebuie să primească avizul băncii centrale a Greciei şi a guvernului elen, potrivit comunicatului emis de EFG Eurobank.
Executivii Eurobank Ergasias, a doua bancă elenă ca mărime, au demarat în august negocierile cu reprezentanţii Alpha Bank, a treia bancă din Grecia după active, pentru a discuta despre posibilitatea ca grupurile să fuzioneze, dând astfel naştere celei mai mari bănci din Europa de Sud-Est. În România, cele două bănci sunt prezente prin Bancpost, respectiv Alpha Bank.
Noul grup bancar va avea active în valoare de 150 de miliarde de euro, opt milioane de clienţi, peste 2.000 de filiale şi depozite constituite în valoare de 80 de miliarde de euro, potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg.
La sfârşitul lunii august, valoarea de piaţă a Alpha Bank şi Eurobank se ridica la aproape două miliarde de euro, faţă de 23 de miliarde de euro (nivelul la care au încheiat anul 2007), potrivit datelor Bloomberg.
EFG Eurobank Ergasias SA şi Alpha Bank SA, două dintre cele mai mari bănci elene, şi-au unit activităţile pentru a face faţă crizei cu care se confruntă ţara. Alianţa dintre cele două bănci dă naştere nu numai celui mai mare creditor din Grecia, ci din întreaga regiune de sud-est a Europei.
Consiliul Concurenţei menţionează că, având în vedere că atât Alpha Bank AE, cât şi EFG Eurobank Ergasias SA realizează în Grecia mai mult de două treimi din cifra de afaceri la nivel european, nu există obligaţia ca această concentrare economică să fie notificată Comisiei Europene.
Legislaţia comunitară prevede că, în cazul în care fiecare dintre companiile implicate realizează mai mult de două treimi din cifra totală de afaceri într-unul din statele membre, operaţiunea trebuie să fie analizată de autoritatea de concurenţă a statului respectiv, precum şi de fiecare din statele unde părţile implicate desfăşoară activităţi.